Vår framtid

  • Helena Isaksson

Berättat av Helena

Kvinna. Född 7 april 1973. Student hållbarhet (denna termin). Nykvarn.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är sedan ca fem år tillbaka intresserad av att leva mer klimatsmart för att kommande generationer ska få en lika bra uppväxt som jag haft. Jag äter nästan bara vego, tar tåget istället för flyget, shoppar minimalt och har börjat odla.

Och det känns så befriande!

När jag tänker på framtiden önskar jag att världen lever efter en annan ekonomisk modell. Evig ekonomisk tillväxt funkar inte för vår planet. Jag önskar ”konstant” ekonomi eller ännu hellre ”förminskad” ekonomi eller vad vi ska kalla det. Vi måste sluta konsumera så mycket som vi gör idag!

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi bor i ett så fantastiskt vackert land. Jag älskar Sverige, dess underbara natur, årstiderna, vår historia och våra traditioner. Jag hatar skjutningarna och fotbollshuliganerna som tar så mycket polisiära insatser som skulle behöva läggas på annat istället.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag önskar att jag får uppleva hur vi har vänt kurvan för klimatutvecklingen. (Jag är 50 år nu) Inom tio år önskar jag verkligen att världen tänkt om och agerar därefter. Jag pluggar hållbarhet just nu och vill jobba med det framöver.

Jag hoppas att massa människor lämnat ekorrhjulet. Tänker att klimatkrisen i kombination med ökat distansarbete och AIs övertagande av många jobb gör att fler flyttar till landet, odlar sin egen mat och får ett lugnare liv. Jag önskar att vi lämnat vårt beroende av mobilerna och den värld som finns där i och istället umgås med varandra mer.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Detta år fyller jag 200 år. Tänk om jag lever då?

Hur gamla blir folk vid denna tid? Har vi lyckats utrota alt bota all cancer? Har världen upplevt fler pandemier? Hur mycket har AI tagit över?

Har vi uppfunnit en koldioxiddammsugare?

Kan vi släppa oron för klimatet nu? Åker folk fortfarande skidor i fjällen och i Alperna? Vad har hänt med alla städer som idag ligger i farozonen för havsnivåhöjningarna?

Om min text finns med på utställningen hoppas jag att mina barnbarnsbarn är där, läser och vet att jag är deras ”förmoder”.

Publicerat

22 september 2023

Berättat av

Helena

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00560

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!