Vår framtid

Berättat av Ia

Kvinna.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag lever rätt snålt och letar alltid lågpriser, men ibland unnar jag mig dyrt för att lyxa till det! Att jag lever snålt- vad gäller handla mat- beror nog på att jag alltid levt ett ”hattigt” liv, jag har hunnit ha över fyrtio olika arbeten med glapp emellan. Främst har jag arbetat inom sjukvården, på sjukhus, som undersköterska. Men jag har även pluggat och är uppe i 357, 5 hp med EN examen, till röntgensjuksköterska. Men DET har jag aldrig jobbat som. Däremot så har jag provat på att sälja blommor, jobbat som tågstationsvärdinna och även jobbat med telefonintervjuer och som mystery shopper. Men ibland har det varit glapp på inkomstsidan och då har jag varit glad att jag alltid levt lite snålt då jag aldrig tagit studielån. Eller något lån på pengar alls.

Jag tycker dock att det finns en del orättvisor i samhället. Förutom de uppenbara så sådant som baserar sig att vilja göra gott, men att sen slår det fel mot någon annan grupp. Som i samhället där jag bor, så har varannan hyreslägenhet gått till flyktingar. Men då har de svenskfödda ungdomarna ingenstans att flytta och det har blivit vanligare att ”barn” bor hemma tills de typ är trettio. Vilket jag inte tycker att är klokt! Att jag tycker att flyktingarna kunde få dela på en femma och bo kollektiv och då kanske få morot att ta sig vidare, men nu skall de ha egna lägenheter efter behov.

Jag äter mycket vegetariskt, men är inte vegetarian. Jag gillar INTE ordet ”flexitarian” för jag tycker att antingen äter man kött eller inte. Jag var duktig på att källsortera fram till pandemin, men insåg då- via mitt jobb inom sjukvården- att det inte verkar spela någon roll och började då slarva och slarvar än i väntan på någon sorts reaktion/rapport om vad det märks, men nej, det är ingen som klagar. Fast jag vet att jag knappast är ensam.

Kläder jag inte vill ha brukar jag slänga i Emmaus klädinsamling. För de tar även emot om det är lite trasigt…

Djursjukvården i Sverige har det gått åt FANDERS med! Som djurägare är man ålagd enligt lag att söka sjukvård om djuret behöver det, men de jouröppna veterinärklinikerna lyser med sin frånvaro. Numer är även UDS(Uppsala djursjukhus, ofta kallat ”Ultuna”) stängt jourtid. Nu bryr jag mig inte så mycket om lagen i detta fall, utan om mina djurs väl och ve och vet inte vad jag borde göra om de blir illa sjuka på jourtid? Jag skrev till Jordbruksverket för över ett år sedan och frågade, men fick faktiskt aldrig något svar.

Sen har priserna för djursjukvård blivit hemska, att även om djuret är försäkrat så kostar det VÄLDIGT mycket och försäkringsbolagen kommer undan med det.

Jag tycker att det är fint att människosjukvården endast kostar en ”patientavgift” men förstår inte varför tandvården inte räknas in? Dåliga tänder KAN ju leda till andra sjukdomar, så som hjärtfel och ingen vill ha fula/dåliga tänder. Att har man det, så beror det nog på oförmåga och borde då bemötas så, men nej, då skall det kosta skjortan!

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag önskar att vi INTE gått med i NATO. Jag tycker att det är uselt om vi skall knäcka våra unga svenskar genom att skicka ut dem i krig, vars hemskheter nog kan vara svåra att gissa, även om man har makaber fantasi.

Att köpa bostad är väldigt dyrt och marknaden känns i dagsläget riskfylld.

Politiken är tråkig då allt verkar samma. Det är ingen större skillnad på Sverige om sossarna eller moderaterna har störst mandat. Med det märkliga att det ofta är bättre för sjukvården och de anställda där, när moderaterna styr och styrt, än när det är sossarnas tur etc. Mycket konstigt. Men det är som att skillnaderna mellan partierna suddats ut.

Att ta emot flyktingar är fint! Men då borde man även kunna få ut dem snabbt, först på språkkurs så de får en chans att lära sig svenska, sen på utbildningar eller jobb. Men INTE på förvaring, att de skall förvaras i ibland flera år, utan att få veta om de får stanna och sitta passiva och bara vänta…. Är ju tortyr!!! De flesta som mår dåligt, mår bättre om de får ingå i ett sammanhang och få göra nytta för sig. Många nyanlända har en god vilja, men som sedan suddas bort av den eviga väntan…. Ingen vill bli sedd som ett offer, även om alla vill bli bekräftade om de inte mår bra.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att utvecklingen leder till mer tillgänglig djursjukvård och större krav på djurförsäkringsbolagen.

Jag hoppas att vi framöver prioriterar våra svenska hemlösa innan vi prioriterar andra länders(I Sverige var lösningen mot svenska hemlösa att man skulle skruva om parkbänkarna så folk som sov där, skulle rulla ner på marken och hitta annanstans att sova… För att ”det såg så illa ut” med folk som sov på bänkar…Sen kom tiggare från annat land och då skulle man plötsligt starta upp hjälpcenter och det blev FINT att hjälpa tiggare- och tillåtet att tigga? Svårt att fatta… Själv har jag därför valt att hjälpa tiggare som verkar ha vuxit upp i vårt samhälle.).

Jag hoppas att vi går ur NATO. Samt att ingen som gjort värnplikten kan tvingas strida för NATO.

Jag hoppas att man går framåt inom psykiatrin.

Jag hoppas att folk skall fortsätta orka vara snälla och vänliga, att arbetstiden går ner från 40h/vecka. Att det skall bli accepterat och ekonomiskt möjligt att prioritera umgänge med sina barn. I dagens samhälle klagas det på 40h/vecka men de stackars barnen går ju ofta på förskola längre dagar än de som jobbar. Att npf-diagnoserna ökat må tyda på att barnen blivit utbrända eller rent av annorlunda av att växa upp på förskola. Dock tycker jag att de flesta förskolor verkar vara fantastiska och för barn som inte har det så bra hemma, är det kanske räddningen.

Jag hoppas även att det skall sluta gå prestige i att vilja ha sina barn. Föräldrar som inte orkar/vill borde få säga det och barnet adopteras bort. Det hade kanske räddat ”Lilla hjärtat, Esmeralda”. Samt tydligare regler att överger man barn för att prioritera annat, t.ex. missbruk så borde det mer snabbt bli aktuellt att någon fick adoptera barnet.

Jag hoppas på att få se fler hästsjutsar. Hästar som drar kärra som man kan beställa om man vill åka taxi, men inte behöver åka så fort. Men för all del… Travbanor jämte vägar så kanske man kan åka med ”fort” efter häst också…

Jag hoppas att bostadföreningar skall erbjuda att man kan få vara med och betala och ta hand om höns och då få ägg gratis eller billigt. Samt ännu större användande av getter när man vill ha bort sly och hästar när det skall ”plogas” i parker.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vet inte.

Jag hoppas att det är bra då. Att folk mår bra, ännu bättre än idag och absolut djuren också.

Att man undrar över vår tids usla sätt att hantera mobbning i skolor och att man fått ordning på det. Jag tror att mobbning är ett stort mörkertal i varför folk mår dåligt idag.

Jag hoppas på att det skall vara ett djurvänligt samhälle där man får se hästar dra taxikärror och allmänt gemytligt.

Men om jag TROR att det blir så? Det vete sjutton.

Publicerat

24 april 2024

Berättat av

Ia

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00726

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!