Vår framtid

Berättat av ida nordlander

Kvinna. Student. örnsköldsvik.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Idag bor jag i en villa på lantgård med föräldrar, syster och husdjur. Jag trivs bra, har tillgång till bil som jag får köra utan kostnad för bränsle eller underhåll. Jag går sista terminen på samhällslinjen i min stad och ska börja plugga i Umeå till hösten. Jag har ett jobb med schysst lön och lätta arbetsuppgifter, jag gillar verkligen mitt jobb. Det finns inget jag skulle vilja förändra med mitt liv. Jag har det bra, jag har mängder av vänner och stor frihet.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker det är bra att alla har rätt att vara den man är, att alla har rätt till sjukvård och att alla har rätt till utbildning. Miljön är dock något som behöver tas mer seriöst, lika så integrationen för invandrare. För att få bo kvar på denna vackra jord måste vi ta mer hänsyn till planeten och folket runt omkring oss. Det är inte hållbart att förbruka mer än man ger tillbaks eller att ta in folk i landet utan att ge dom en chans att bygga ett liv.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att Sverige, Norden, och världen ska vara en plats där alla har åtminstone grundläggande mänskliga rättigheter, inget krig, ingen svält och ingen fattigdom. Jag vill även se konsumtionen minska, alltså ett ökat hållbart tänkande. Jag vill se att politikerna tar klimatfrågan på allvar och faktiskt gör något innan det är för sent. Jag vill inte se några flyktingvågor på grund av klimatförändringar eller krig, jag har inget emot flyktingar men då de kommer i stora vågor beror det på att något inte står rätt till där de emigrerat från.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år tror jag vi har utvecklat vår teknik så pass mycket att fossila bränslen inte ens är något man pratar om. Jag tror även att jorden kommer vara en fredligare plats där alla har rätt till liv och att klimatet tagits på största allvar, att folk börjar leva mindre materialistiskt och lite mer primitivt med odlingar hemma och att man väljer hållbara transportmedel.

Publicerat

11 maj 2023

Berättat av

ida nordlander

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00392

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!