Vår framtid

  • Ingela Stark

Berättat av Ingela Stark

Kvinna. Född 21 mars 1964. Undersköterska. Uppsala.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor i en nybyggd lght på 54 kvm som är alldeles för dyrt i förhållande till min lön och löneutveckling.Jag arbetar i kommun med socialt omsorgsarbete där vi fått bara sparkrav på sparkrav senaste åren.Arbetet är krävande då människorna med särskilda behov vill ha mycket stöd och uppmärksamhet och vi i personalgrupp jobbar många delar av passen själva.Matpriserna är just nu med hög inflation högre än någonsin och kaffe 500 gram kan kosta 80 kr och bregott 60kr och en lokal bussbiljett 30kr.Jag är vegetarian sen år 1983 då jag var i Israel på Kibbutz.Där i Jerusalem hängde slaktdjur öppet i solen och flugor kröp på köttet.Jag är glad jag ej äter kött pga djuren och miljön.Vi är medvetna om miljöpåverkan men är ej så bra på att dra ned på dess negativa påverkan.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi har haft en stor flyktinginvandring från mellanöstern, asien och afrika där det kostar vårt samhälles välfärd enorma summor innan dessa människor integreras.Samhällssystem har ej hunnit med och det blir problem med alla instanser med långa väntetider.Vi har mycket kriminalitet sk gäng kriminalitet pga att samhällsfunktioner ej fungerar optimalt och politiker försöker få ordning men det saknas kapacitet och resurser på olika plan.Det är en stor skillnad på att ha växt upp på 1960-70 -80-talet i Sverige då faktiskt allt var mer lovande och hoppfullt samt stabilt.Epedemi med coronavirus och Putins krig mot Ukraina påverkar omvärlden mycket.Jag fick ett barnbarn för ett år sedan 26 januari 2022 och tänk sådan skillnad på hennes uppväxt av hur oroligt och dyrt det är idag mot när jag växte upp.Mina 7 barn sex söner och en dotter är födda 1987,1989, tvillingar 1991,tvillingar 1997 och yngsta född 2005. Bara sen de föddes har sjukvård och förlossningsvård ändrats från -80-tal till 2000-talet då sllt ska effektiviseras och digitaliseras.Dock är det ej så effektivt som man kan tro då människor är effektiva när de ej förlitar sig på att teknik sköter allt och vi blir istället ineffektiva och i större grad deprimerade.Människan behöver gemenskap och att göra nytta för att må bra är min övertygelse efter att ha jobbar med människors hälsa i över 20 år.I Danmark har de haft höga elpriser sen många år men vi i Sverige har haft rimliga ca elpriser till nu 2022/2023. Norge har haft höga matpriser och vi har sneglat på dem

och nu är vi ikapp de höga priserna och alka räntehöjningar på tex bolån.Bensin, el, mat, boränta och det mesta hsr blivit dyrt på kort tid.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Bevara det bästa och se till att naturen är rik och frodig så ska människan hitta lösningar.Unga människor som ej har till viss del ej samma drivkraft att utveckla och påverka samhälle/miljö som tex min pappas generation hade på 1930-talet sjs nog få se de behövs för att detta samhälle och vår j planet ska finnas för många efterlevande arter.Vi behöver ert engagemang och intresse för utveckling behövs konstant så ej det blir avveckling.Jag hoppas på att människor världen över vill ha fred både hemma, i samhället och i länder.Tro, hopp och kärlek försätter berg och det till synes omöjliga.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror på att människan är delvis annorlunda på många sätt då och har blivit så pga förändringar som skett i klimat och miljö.Vid stora kriser blir människan mer medveten om vad som är viktigt och det är att skapa varaktighet.

Publicerat

27 april 2023

Berättat av

Ingela Stark

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00330

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!