Vår framtid

Berättat av Jan Peter Bergkvist

Man. Född 2 oktober 1957. Hållbarhetrådgivare. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Visst är det vackert; vare sig du slår dig ned här på världens längsta ljugarbänk på Nya Djurgårdsvarvet en underbar varm sommardag eller en kulen höstdag när kylan kanske biter i kinden.

Det är början på Stockholms skärgård, en skärgård som bjuder orörd natur, ett hav i balans med en rik fauna, en skärgård bebyggd i stil och i en omfattning som passar in i och berikar omgivningen.

En skärgård där miljögifter och klimatdrivna förändringar är ett minne blott. Där du och dina barn med gott samvete kan dra upp en fin fet och nyttig gädda till lunchen. Du kan segla eller ta en av elmotorbåtarna som snabbt tar dig ut i ytterskärgården utan tvåtaktarens cancerogena oförbrända utsläpp, ja exemplen är otaliga på fördelarna i en hållbart utvecklad skärgård.

Tyvärr är den dåliga nyheten att idag 2023 är detta ”ett ljug” precis som alla mina medbänkares berättelser.

Men den goda nyheten är att precis så här kan vi ha det om du och jag just nu bestämmer oss för att leva hållbart framöver – svårare än så är det inte!

Du gör skillnad!

Jag heter Jan Peter Bergkvist och är verksam som rådgivare i mitt eget bolag SleepWell baserat på Beckholmen.

Välkommen att vandra runt på Beckholmsstigen och att njuta av marin dåtid och nutid i förening. En nystädad Beckholme som gått från Sveriges mest förorenade mark till att nu vara sanerad och allra viktigast, är på väg mot en mer hållbar varvsverksamhet nu och i framtiden.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Se ovan vision

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Se ovan vision

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Se ovan vision

Publicerat

21 november 2023

Berättat av

Jan Peter Bergkvist

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00639

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!