Vår framtid

  • Fotofabriken i Ekenäs

Berättat av Jenny Österlund

Kvinna. Född 19 oktober 1991. Hemmamamma, närvårdare på deltid. Ekenäs.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag önskar vi hade ett annat sätt att försörja oss på än att byta ut livets värdefulla timmar mot en värdelös lön och köra oss slut för en pension som knappt går att överleva på och vi har en befolkning som är så sjuk vid pensionsålder att livet inte alltid är mycket kvar att njuta av sen.

Jag bygger upp större och större för att kunna odla det vi äter, byta varor bland nära bekanta och försöka vara självförsörjande till viss del. Målet är en stor gård på landet bland likasinnade människor. Önskar att fler unga fick upp ögonen för ren mat och ekologisk odling för den konventionella odlingen och gifterna man besprutar dagens livsmedel med är inte hållbara för någon. Vi måste sluta värdera allt i pe har och istället tänka på vår hälsa.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sjukvården i Finland är ingenting att lita på längre om du inte söker dig privat. Läkarna behandlar symptom istället för att leta efter grundorsaken till hälsoproblemen och du får knappt vård längre kommunalt. Oftast känns det som att de som jobbar inom vården inte bryr sig. Finns inte tillräckligt med personal och viktiga platser som BB’n stängs ett efter ett. Människan konsumerar hejvilt utan att tänka efter och materialismen är som en drog. Sorgligt att se vart människorna är påväg, det finns dock en liten del som är påväg ”back to basics” och det är bra. Men viktig kunskap börjar gå förlorad, man kan inte göra någonting själv längre och alla förlitar sig på internet eller att andra ska fixa deras problem.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag önskar lära mina barn viktiga saker som varifrån vår mat kommer, vad ren och ekologisk mat är jämfört med det som våra matbutiker säljer. Hur vi själva kan odla det vi vill äta, hur vi läser innehållsförteckningar och vad riktig mat är. Hur man bygger upp sitt immunförsvar naturligt och hur vi kan använda naturens resurser som medicin. Vi lär även barnen hur man behandlar djuren och naturen på ett fint sätt, lär dem visa respekt mot allt de har runt sig. ”Basic skills” som att göra upp eld vet redan vår 3 åring grunderna kring.

Om 30 år hoppas jag ha barn som inte är beroende av samhället i det stora hela utan som byggt upp en community där fler och fler väljer att samhushålla, odla och göra mycket själva. Det är skrämmande att ha barn i en värld som denna där allting blir mer och mer tekniskt och övervakat men jag kan bara hoppas jag hinner lära ut vad som påriktigt är viktigt och ge dem en chans att känna att de inte behöver vara beroende av andra för precis allting.

Såklart väljer vi alla vad som är viktigt för oss och hur vi vill leva men drömmen är att uppfostra medvetna barn bortom materialismen och samhällets sjuka ideal.

Jag önskar även att bidrag till hemförlossningar börjar ske. Förlossningsvården är skrämmande dit den är påväg, tron till kvinnokroppen håller på gå förlorad och barnmorskor förstår inte längre vad en naturlig och fysiologisk förlossning är.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vågar ärligt talat inte ens tänka så långt. Jag önskar detsamma som jag önskar om 30 år men att WHO förhoppningsvis slutat existera tills dess och att människan öppnat ögonen för hur sjukvården fungerar. Jag önskar människan fortfarande har rätt till att bestämma över sin egen kropp, ingen annan ska bestämma vad vi gör med den. Jag hoppas hembarnmorskor är vanligt och att läkare har öppnat ögonen för naturmedicin igen. Jag önskar konventionell odling är mindre än ekologisk odling och att hel och halvfabrikat är ovanligare än riktig mat och färska råvaror. Jag önskar folk återgår till att vara medvetna och tänka själva och slutar vara blinda slavar för vårt sjuka samhälle. Skulle kunna skriva en hel bok men jag avslutar här.

Publicerat

15 maj 2024

Berättat av

Jenny Österlund

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00753

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!