Vår framtid

Berättat av Jens Martin Svendsen

Man. Född 7 augusti 1953. Fil.dr. universitetslärare. Segeltorp.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Oh, jag lever just nu det bästa livet jag kan leva som jobbonär. Jag har tid för det jag vill göra och ändå har jag ett jobb att gå till. För min del handlar det om uppsatser som jag handleder och om studenter som läser en kurs på din första termin på universitetet. Både de nyfikna nystartarna och de som är å väg att bli klara för att gå vidare akademiskt eller i arbetslivet. Jag har lite forskning som jag gör, men bara då mycket jag vill utan den press som det innebär att ha en fast heltidstjänst. Kan just nu inte tänka mig en bättre situation.

Min fru är också pensionär, nu har vi tid att göra saker som tidigare föreföll svårt. Nu kan vi. Vi pratar mer nu än vi någonsin gjort, för att vi har tid för långa promenader varje morgon där vi kan dryfta allt möjligt, från frågande konversationer där vi pratar om politiska spörsmål, till närliggande saker som ofta handlar om sönernas liv.

Vill jag ändra på något? Ja, det finns då klart, men det är inget viktigt.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är rädd för högerextremism en, jag är rädd för trumpismen. Jag måste säga att jag inte förstår. Det är skönt att min fru och jag kan prata om det. Just nu ser jag fram emot nästa val där jag hoppas på en ny majoritet i riksdagen.

Jag oroar mig ochså för det som händer med Tessla i Sverige. Måtte strejken gå bra och Tessla tvingas skriva på kollektivavtal. Den svenska modellen på arbetsmarknaden är viktig. Den har givit oss ett värdigt arbetsliv och mänskliga förhållanden på arbetsmarknaden.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag önskar att Rysslands aggretion har resulterat i att ännu en diktator har fallit. Jag önskar ett mer sammanknutet Europa, med en gemensam social hållning.

Jag önskar att Europa har utvecklat ett gemensamt förstaspråk, så att vi alla i grunden är tvåspråkiga.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Oj oj oj. Det kan jag inte säga något om.

Publicerat

24 april 2024

Berättat av

Jens Martin Svendsen

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00709

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!