Vår framtid

Berättat av Joel

Man. Född 28 juli 2005. Gymnasieelev. Söderhamn.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag skulle inte säga att jag är alltför skyldig till överkonsumtion, men det är klart att vi alla kan leva bättre. Jag försöker dock undvika att köpa kläder och elektronik i onödan, t.ex. har jag haft min mobil i över 3 år, och jag har verkligen inte något överflöd av kläder.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Livskvalitén i Sverige och övriga västvärlden är bättre än någonsin, men det kommer på bekostnaden av klimatet och de länderna som producerar våra varor, då de drabbas av föroreningar från vår överproduktion. Dessutom får arbetarna som tillverkar våra prylar extremt dåliga löner och arbetsförhållanden för att kunna hålla priserna låga. Jag skulle hävda att den upplevda förbättringen vi ser i västvärlden beror mer på att vi har exporterat våra problem, snarare än att ta tag i roten av dem. Så förändringen jag skulle förespråka är att göra det mer skattemässigt förmånligt att bedriva produktion i Europa där vi kan kontrollera löner, arbetsförhållanden och utsläpp. För att skapa en ny utsläppsfri industri i Europa skulle vi också behöva lösa energikrisen som Tyskland skapade när de gjorde sig av med kärnkraft, och det kommer förmodligen betyda att resten av EU måste kompensera för Tysklands oförmåga att producera el.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att världen tillsammans lyckats göra framsteg inom klimatfrågan, världsfattigdom och säkerhetspolitik. Jag hoppas också att vi ser en motreaktion till de konservativa hoten mot demokratin vi har sett på senaste, så som valförnekarna i Brasilien och USA, abortförbuden i Polen och USA, osv.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att vi kommer kunna sprida demokratiska värderingar till de fattigare delarna av världen och tillsammans lösa världens problem, men jag är inte så optimistisk. Jag är rädd att levnadsstandarden över hela världen kan försämras substantiellt till följd av miljöförstöring och global uppvärmning, och jag tror att det politiska läget kommer vara fragilt i följd av detta. Jag hoppas dock att jag har fel.

Publicerat

28 april 2023

Berättat av

Joel

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00348

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!