Vår framtid

Berättat av Johanna

Kvinna. Kommunanställd. Enköping.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Universitetsutbildad men jobbar idag kommunalt & extraknäcker vid sidan om, för en lön jag aldrig kommer ha råd att köpa mig en egen bostad för. Jag har aldrig varit utomlands och har inte råd med skidsemester i mitt eget land.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

För framtiden hoppas jag att mediatryck och köphets, prestige och klassklyftor faller sönder i sin absurda kortsiktighet. Ingenting av den samhällsutveckling jag ser idag ger hopp om framtiden.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill se ett mer hållbart miljö-, klimat- och samhällstänk, som verkligen värnar om människor hälsa och omvärld. Inte som salespoint för mongulers billionimperium, men som ett gemensamt krafttag av alla – för alla. Jag vill se ett lyft för inhemsk indistri och lokal produktion, mjuka- och inkluderande värderingar som matchar den multikulturella samtid vi lever i, istället för den egocentriska och intäktsfokuserade amerikanisering jag tycker mig se infiltrera både högt som lågt, politiskt såväl som individuellt.

Jag vill se fler människor leva på sina lönar med utrymme, tid och hälsa att kultivera goda relationer, starka familjer och kreativa passionsprojekt.

Jag vill se ett familjärt samarbete mellan länder men utan EU.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror på bredare öknar och surare hav, fattigare fauna och utrotade arter. Jag tror på vinstdrivande krig och svältande barn. Fler homogena storkedjor och färre familj- och egenföretag, mer gängvåld och kriminalitet, högre pensionsålder, lägre löner och rikare rika.

Publicerat

16 november 2023

Berättat av

Johanna

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00634

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!