Vår framtid

Berättat av Johannes Hedman

Man. Född 12 juni 2004. Pågående gymnasieutbildning. Söderhamn.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det finns väldigt mycket som fungerar bra i mitt liv. Jag är mätt, varm, skyddad från oväder och oväsen, frisk och vaccinerad. Jag har möjlighet att lösa alla fysiska besvär som drabbar mig. Alla vägar in i framtiden är öppna, oavsett om det handlar om arbete, fritidsaktiviteter eller resor. Men jag undrar om våra hjärnor är byggda för att kunna hantera så många fria val. I stora köpcentrum känner jag ibland hur alla sinnesuttryck börjar bli jobbiga att ta in. När jag möts av internettrenderna om personlig utveckling känner jag ibland att jag inte räcker till, trots att allting egentligen är inom räckhåll. Jag skulle vilja förändra framtiden till något lite konkretare, något som hjälper oss att ta beslut och inte lämnar allting åt individen. Precis som det är farligt att begränsa människor, tror jag det är negativt att ges för många fria val.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker välfärden i Sverige är beundransvärd. Likaså kvaliteten på våra bostäder, våra kommunikationsmöjligheter, tillgången till högkvalitativ utbildning och så vidare. Men det finns några saker som jag skulle vilja ändra på. För det första skulle jag vilja ta ett krafttag i miljöarbetet. Vi lever fantastiska liv med obegränsade möjligheter och jag är övertygad om att miljöförstöring är det största hotet mot detta. Främst handlar det om att minska övergödningen, antalet aktiva förbränningsmotorer och flygresor. Det handlar också om att minska konsumtionen i samhället, t.ex. genom utökad cirkulär handel och att diskutera ämnet mer i skolan.

I världen skulle jag vilja se ett bättre och statligt finansierat utbildningsorgan, eftersom utbildning är det är det effektivaste sättet att minska jordens överpopulation.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år vill jag att Sveriges klimatavtryck har halverats och har en fortsatt negativ trend. Jag vill, både för min egen och andras skull, att staten och samhället är utformat för att hjälpa oss ta beslut och inte överöser oss med fler möjligheter än våra hjärnor kan hantera. I den bästa av världar tänker nästan varje svensk igenom sin konsumtion och vilka konsekvenser den kan ha innan den fattar ett beslut.

På en global skala vill jag se att befolkningstillväxten i världen har saktat ned och närmar sig noll. Jag vill också se att en större andel av världens befolkning har tillgång till en bra utbildning.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år tror jag de som bor på jorden följer strikta regler för att hålla klimatförändringarna i schack, samtidigt som koloniseringen i rymden pågår för fullt med de kunskaper som krävs för att skapa ett hållbart samhälle från första början. Fördelen med kolonierna är som med det digitala molnet; när ens data finns på två ställen så är den inte lika hotad av att ens mobil går sönder. Vi är som art inte längre dödsdömda om en stor komet träffar jordytan. I det nya samhället genererar våra kraftverk genererar ström med fusionskraft, vilket ger tillräckligt med energi för att kunna framställa vatten, luft och allt annat som behövs på dessa nya planeter. Allt eftersom människor lämnar jorden skapas fler jobbmöjligheter som handlar om att bevara människans historia.

Även om alla omöjligen får möjlighet att lämna planeten så förenklas livet för de som är kvar, då överbefolkningen och överkonsumtionen minskar. Människors livsvillkor förbättras i f.d. fattiga utvecklingsländer och alla som vill har möjlighet att få en statligt finansierad universitetsutbildning. Alla på jorden kan leva tillfredsställande liv.

Publicerat

27 mars 2023

Berättat av

Johannes Hedman

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00244

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!