Vår framtid

Berättat av Jokr

Kvinna. Född 23 maj 1963. Studie- och yrkesvägledare. Älvkarleby.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Att jag inte använder skönhetsprodukter. Både min hy och hår och miljön mår bättre av det. Att jag drar mitt stå till stacken, försöker leva så miljövänligt som jag har möjlighet till. Jag skulle vilja kunna cykla till jobbet året runt, men det går inte på vintern tyvärr. Och jag vill pensionera mig, för att kunna leva bättre och billigare än nu.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Visst lever vi i den bästa av världar, men tyvärr är det inte mycket som fungerar bra. Jag har en dyster syn på hur samhället fungerar, ingen tar ansvar, utan alla tänker bara på sig. Det känns inte som någon ide att ens försöka vara ”duktig”. Varför ska jag när ingen annan bryr sig!?

Jag skulle önska att fler (alla) bor där man jobbar. Pendlingen kräver oerhörda resurser! Och såklart min hjärtefråga: vi behöver jämställdhet mellan könen – på riktigt!

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag skulle önska att vi bor och jobbar lokalt. Att vi använder mindre miljöförstörande produkter. Att vi äter närodlat och ekologiskt. Och att alla betalar den skatt de ska (alltså inga skattesmiterier för de rikaste) så att samhället kan fungera. Tyvärr tror jag att det är en utopi…

Och om jag nu var i valet och kvalet att skaffa barn eller inte så skulle det bli inte… Att sätta barn till denna värd är otroligt själviskt. De kommer att få det hemskt!

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag skulle önska att det är total jämställdhet mellan kvinnor och män; först då kan vi uppnå en värld där alla har det bra. Jag önskar att Sverige och resten av världen lever i fred. Att alla människor i världen får del av de resurser som finns. Demokrati i alla länder, och att de folkvalda arbetar för allas välstånd.

Tyvärr tror jag att det inte blir så – jorden, om den överhuvudtaget finns kvar, är en giftig sopstation där några få människor överlever genom att utnyttja andra. Ingen solidaritet och empati får plats om man vill överleva.

Publicerat

28 november 2023

Berättat av

Jokr

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00646

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!