Vår framtid

Berättat av Jonas

Man. Född 11 december 1989. Student. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker mitt boende fungerar bra idag. Jag bor centralt, kommer in till centrala Stockholm på 15 minuter, och har en lägenhet med bra standard. En annan sak som fungerar väldigt bra idag och som ändrats mycket de senaste 20 åren är hur mycket service som kan fås via mobiltelefonen och appar. Det går att beställa mat, resor, läsa nyheter och kolla på tv-serier i mobilen. Vilket underlättar vardagen väldigt mycket jämfört med när jag ung i slutet på 90-talet.

Jag skulle vilja förändra hur jag/vi jobbar idag. De flesta jobbet kretsar kring 40-timmars arbetsvecka , och 4 veckor semester på sommaren. Det är slitsamt och jag skulle vilja lägga mer tid på fritidsintressen och resor.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det som fungerar bra idag är att vi i större delen av Sverige har tillgänglig kollektivtrafik. I storstäderna har vi kollektivtrafik som går regelbundet, flera gånger i timmen, vilket gör att man inte behöver tänka så mycket på när bussen går. Kollektivtrafiken täcker även stora ytor, men såklart går bussar och tåg mer sällan om man ska åka långt.

Det som fungerar mindre bra är den snedfördelning som finns både i Sverige och resten av världen både vad gäller resurser och pengar. I Sverige idag finns det många som arbetar som tjänar ungefär 1/10 av vad tex en läkare tjänar. Detta räcker knappt till hyra och mat. Det blir ofta tufft för dessa att klättra upp i socioekonomisk status.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år vill jag att det ska finnas ett starkare skyddsnät för utsatta individer. Lägstanivån rent levnadsmässigt och ekonomiskt hoppas jag kommer ändras.

Jag skulle också vilja att synen på arbete förändras, med mer flexibla arbetstider blir norm. Jobba när du behöver. Var ledig när du vill.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att framtiden kommer erbjuda mer tekniska lösningar på dagens problem. Framförallt klimatkrisen, men även ekonomiska problem som finns idag. Jag hoppas även att det finns ett rättssystem som är mer globalt i en värld som blir mer och mer global.

Publicerat

26 september 2023

Berättat av

Jonas

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00568

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!