Vår framtid

Berättat av KajsaLisa

Kvinna. Född 26 januari 1952. Pensionär, forskare. Bohus.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det som fungerar bra är att vi efter många år med opålitlig kollektivtrafik fick pendeltåg från Bohus till Göteborg – med upp till 6 tåg i timmen i högtrafik och halvtimmestrafik annars. Jag önskar många i vårt avlånga land tillgång till fungerande tåg. Eller åtminstone buss. Vid vårt ”deltidshus” på norra gotland fanns i många år en i det närmaste oanvändbar busslinje – man kunde inte åka till närmaste mataffär och komma hem igen samma dag. Sedan lades busslinjen ner, för att återkomma efter några år som enbart sommartrafik. Drömmen är att se ett Sverige där man kan ta sig runt med kollektivtrafik även utanför Stockholm. Och där man inte bara bygger höghastighetståg som ska ta folk till Stockholm från Göteborg och Malmö över dagen – och som inte stannar där folk bor.

I linje med detta vill man slippa se köpcentra utan kollektivtrafik som ger bilberoende och döende stadskärnor. Minns med skräck ”downtown Knoxville Tennesse” som jag passerade i början på 80-talet. Det var dött och förslummat. Låt oss slippa sådant.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag vill förändra den svenska skolan så att den blir för alla. Inte för att 50-talets skola var exemplarisk, men det har bara blivit mer uteslutande. Om man inte är högpresterande på alla områden, verbal, snabbtänkt och social, passar man inte in. Om man är högpresterande på något sätt blir lärarna rädda och säger att de inte har kompetens att stödja den elevens lärande. Bara något slags medelelever klarar sig skapligt, om än i en miljö med otaliga störmoment och dålig arbetsro.

Premiera även praktisk begåvning, vi behöver människor som förstår och kan underhålla våra tekniska system. Inte ens AI fungerar utan hårdvara. Vatten kommer inte ur datorn, avloppsvatten försvinner inte in i den, ännu har vi inte trådlös överföring av 220V ström till våra tekniska prylar. Bilarna ska laddas och underhållas.

Kort sagt gör ett samhälle där alla som behövs känner att deras arbete är viktigt och premieras.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Synen på människor och människors värde är viktigt att värna. Eftersom allas insats behövs, ska de kunna bidra efter kompetens och få uppskattning för det.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Man kan tänka sig ett samhälle där resursanvändning är i fokus. Förnybar energi används, men man gör lågenergilösningar. Materialcirkulation är nödvändig, och konsumtion av varor siktar på att man använder saker till deras tekniska livslängd. Modulsystem i teknik gör att man kan underhålla sina produkter.

Publicerat

12 april 2023

Berättat av

KajsaLisa

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00274

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!