Vår framtid

  • Karin S

Berättat av Karin Stubbergaard

Kvinna. Född 1 september 1955. Pensionär. Lund.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag har det rätt bra ekonomisk som pensionär trots att jag är kvinna. Jag bor bra i hyresrätt med egen liten täpps. Sålde min bostadsrätt för några år sedan. Jag bor i en blandad bostadsområde i Lund vilket jag tycker är bra och har nära till park , affär natur och kommunikationer vilket är mkt jag. Jag skulle vilja fixa mer sätta upp tavlor och sånt i min lägenhet som jag aldrig kommer loss med. Annars är det en fräsch och fin lägenhet. Jag äter inte kött och försöker köpa rätt nyttig mat som inte skadar jorden så mkt. Gillar att laga god enkel mat men lite trist att bara laga till sig själv så ofta. Lite sugen på kollektivboende men trivs också bra att bara vara med mig själv. Jag kör rätt sällan bil numera. Tar bussen ofta och åker tåg när jag ska längre. Jag har slutat flyga för klimatet skull. Skulle vilja köpa en elbil och dela med min son. Men det finns inga laddstolpar vid mitt område. Plus att de nu tagit bort miljöbonusen. Blir väldigt dyrt. Nu när jag slutat arbetar och är mindre stressad ( arbetat som skolledare i 25 år) så är min avsikt att göra mkt jag inte orkade göra då. Kände mig rätt krasslig första tiden jag gick i augusti. Men jag har hunnit med att tågluffa en gång och det ska jag göra i år igen tänker jag. Jag har så smått börjat komma igång med mitt målande igen. Jag har börjat träna upp mig mer fysiskt. Nu när jag inte stressar har jag klarat att sluta äta godis och mår bättre. Jag har som pensionär tillgång till varmbattenbassäng nästan gratis och tränar för två ggr i vecka. En ggr i vecka går jag på riktig vattengympa allt i 35-gradig bassäng. Mkt bra för kropp och själ. Alla borde få den möjligheten.

Min ambition är att bli en vandrare igen. Har anmält mig till STF och liknande och har varit med på någon organiserad vandring. Jag älskar havet, skogen och karg miljö av olika slag. Det ska bli mer av det framöver.

Jag har ett barnbarn som är tre år och som bor nära. Hans pappa är ensamstående och jag har förmånen att få vara en viktig del i mitt barnbarns liv. Man blir trött av det men ger samtidigt mkt mervärde i livet. Jag är med i bokcirkel har ett matlag var fjärde vecka och har precis gått teckningskurs. I sommar har jag anmält mig till fyra kurser på folkhögskola. Min första lediga sommar utan enbart korta semesterveckor. Ska går två målarkurser, två mer samhällsinrikade. En på Fogelstad om kvinnorna som gått före och om samhället idag och en Sommarakademi och bildning bland annat. Ser väldigt fram emot det. Jag har vänner men inte så många som är pensionärer ännu. De är yngre. Men jag hittar nya vägar för att få ett kreativt bra liv med humor och intellektuella utmaningar och upplevelse.r det hade varit kul med ngt kärlek men ser inget hopp i det. Gubbar i min ålder är väldigt mkt mer höger och ofta rätt trista. De bra är upptagna. Jag är uppvuxen med en kvinna som gick före i kvinnokampen och jag har tagit den fanan vidare. Feminism är för mig idag mkt mer än bara jämställdhet mellan könen. Vi måste omfatta alla liv och allt levande inklusive jordklotet. Just nu är jag i en extrem politisk depression som så många andra. Jag känner att jag borde göra mer. Vi borde göra mer. Vi borde stå på gator och torg och demonstrera mot de krafter som nu bryter ner vår demokrati. Men vi är så tysta vet ej varför. Jag vet iaf att jag kan hitta ett bra sätt att engagera mig på i detta. Jag kan inte bara sitta still och tyst i båten när den kantrar. Jag är fruktansvärt rädd och orolig. Inte för min skull mest men för alla barn och barnbarns skull och speciellt de redan utsatta.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag hade aldrig trott att jag i mitt liv skulle tvinga uppleva det Sverige vi har nu och det vi är på väg in i. Vi har en regering som styrs av fascister och de driver en repressiv och ekonomiskt ojämlik politik som skadar landet allvarligt. Allra mest rädd är jag för våra barn och barnbarns skull. Välfärden urholkas rejält och säljs ut. Vi ser konsekvenser av det redan i form av bristande resurser och mkt segregerad och ojämlik vård och utbildning. Barn med annan hudfärg och etnicitet/religion ( även vuxna) pratas som som om de var några regeringen hatar och allra mest vill bli av med. Kan bara föreställa mig hur det skulle kännas att leva så. Förutom att regeringen skadar barn och vuxna med sin segregerande ojämlika och rasistiska politik så skadar det samhället och Sverige i stort. Regeringen arbetar nu MOT regeringsformen och MOT det som står i skolans läroplaner. Klimatfrågan bryr de sig noll om utsläppen har tvärtom ökat nu. Jag både räds och skäms över detta och många i omvärlden ser på och chockas över att Sverige nu är på väg att bryta ner våra traditioner av de demokratiska grunderna. SD spyr nu fritt ut än värre rasism och konspirationsteorier. Regeringen säger noll. Till och med liberaler talar med rasistiskt stämma i sociala medier. Det gäller att vara medveten som att man inte radikaliseras själv. Finns mkt mer att skriva om detta. Det handlar inte om enskilda politiska beslut utan om ett skifte. Där även utrensningar nu pågår på myndigheter. Migrationsverket , LKAB är några exempel. Jag säger helt NEJ till Nato. Att bli medlem i Nato gör att vi inte kan vara en fredsbevarande kraft plus att det tvärtom ökar risken att vi hamnar i krig. Sen att vi har en sån värdelös regering som kryper för despoten Erdoğan och som säljer ut kurder för detta är vidrigt. I Europa rustas det upp, vapenhandeln har ökat enormt. Polen har snart den största krigsmakten vilket i sig gör en rädd. Det pratas bara om upprustning militarism och att slå tillbaka. Givetvis ska vi hjälpa Ukraina som utsätts för detta orättfärdiga krig. Men jag anser att det är vansinnigt att vi i Sverige gett oss in i kriget genom att ge en massa vapen. Vi hade kunnat ge till allt annat de behöver och vi hade kunnat vara en makt i arbete för fred istället. Nu kommer vi alltid bli förknippade med Nato i all framtid. Och det är inget positivt.

Jag önskar att vi hade politiker som ser till ALLA invånares bästa, som värnar om vår välfärd om utbildning som är grunden till vår demokrati och som motverkar brott och social oro. Jag önska ett ekonomiskt jämlikt Sverige ( vilket också gynnar alla och gynnar samhället i stort)

Jag önskar av hela mitt hjärta att människor slapp vara rädda för den rasism den politik det hot om utvisning för repression för att inte kunna köpa mat till sina barn ( gäller även i Sverige )

Det bästa med Sverige idag är vårt civilsamhälle som gör så mkt bra för människor. Även skola och vård gör mkt bra men de går på knäna och de ser systemfelen och brister på resurser som finns. vi har runt 30 % riktiga demokratier i världen det är skrämmande. Frågan är när Sverige slutar vara en demokrati. Jag tror det är dit vi är på väg och det går väldigt fort. Det stort krig som pågår i världen är dessutom kriget mot kvinnorna. Ett krig som också drabbar barnen så klart. Vi ser det över hela världen. I Polen, i Iran, i USA osv osv. Kriget mot transpersoner och HBTQ+ pågår också och blir allt värre. . I Sverige är det SD som driver på detta. Ibland är jag glad över att jag är gammal jag kanske slipper uppleva det värsta. Men sen tänker jag på mina och allas barn och barnbarn och blir livrädd för att jag ska dö och inte kunna skydda dem

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år så är vi fossilfria, vi reser med tåg, vi delar bilar och många fler använder kollektivtrafiken som nu är gratis. Alla har förstått allvaret. Vi ör föregångare och hjälper nu andra länder att ställa om. Närproducerat är grunden till vår försörjning och det är tydligt utmärkt vilken påverka. Olika produkter har på klimat och miljö. Vi har en bra skogsproduktion som gynnar skogen och mångfalden. Vi satsar på fler naturreservat och underlättar för människor att komma ut i naturen. Vi bygger energisnåla hus av bra kvalitet och allmännyttan har blivit mkt större. Vi har tagit bort ränteavdragen och RUT/ ROT- bidragen. Vi ger inte hela tiden mer till oss som redan har utan vi tar ett ansvar att för att samhälle ska må bra måste alla må bra och få det hen behöver för att leva ett bra liv. Funktionsnedsatta ska få den hjälp de behöver för sitt farliga liv. Inte begränsas som nu av kommuners snålhet mm. Vi har medborgarlön vi har reglerat AI i den ekonomiska politiken. Vi har infört maxlön så ingen ska ha extrema löner de inte är värda på arbetarnas bekostnad. Vi har återinfört arbetsrätten som den var. Arbetsgivarna ska inte lätt kunna putta bort obekväma personer. Vi har skapat en bra arbetsmiljö i vård äldreomsorg och skolan. Genom att vi har återinfört kapitalskatt har vi fått många vinster av det. Klassklyftorna har minskat och mer resurser har frigjorts till välfärden. Alla vinster i välfärden är borttagna vilket också gynnat välfärdens ekonomi. Sjukförsäkringar är borttagna och vc byggs numera där de behövs inte där det är mest lönsamt. Välfärden är mer jämlik.

Segregationen har minskat i och med att den rasistiska retoriken har minskat och vi har skapat vägar/stöd för människor in i samhället har det underlättar. Vi har också börjat bygga än mer integrerat. Kommunerna har nu krav på sig att bygga ett visst antal hyresrätter vilket gjort att de mest segregerade kommunerna som Vellinge och Lidingö nu har en mer blandad befolkning. FN :s arbete har setts över än mer. Nu är det än mer välfungerande organisation som mer aktivt arbetar mot upprustning och för fred. Kommunikationen mellan länderna har i stort blivit bättre då bilaterala samtal och fredssamtal/förhandlingar har fler kvinnor inblandade idag. Försvarsalliansen mot mäns våld mot kvinnor och för kvinnors rättigheter har blivit skapats. Ledare världen över har alltid med kvinnors rättigheter i sina samtal. Fler kvinnor har kommit till makten i alla länder vilket märks på det som sker. Alltfler länder arbetar för klimatet och för mänskliga rättigheter.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vill att världen har lärt sig att leva mer småskaligt. Att vinster för några få och hög konsumtion inte längre är det rådande utan att det mesta produceras i närheten eller transporteras miljövänligt. Vi har nästan inga transporter på vägarna utan det mesta transporterad via tåg och båt. Vi har utbyggd tågnätverk i hela Europa det är mkt lätt att ta sig långt snabbt och att resa runt i Europa. Vi har inga fossila utsläpp i hela välden och miljöskadliga varor är helt borta. Alla nya produkter granskas noga. Vi har reglerat fisket under många år så ålen och andra utrotningshotade arter har nu ökat rejält i mängd. Vattnet är också mer rent världen även r vi har enbart hållbar energiproduktion. Och vi har utvecklat bra metoder för att lagra el. Varje bostadsområde är självförsörjande på el numera. I varje område finns även samägda bilar och lådcyklar. Kanske har vi byggt ut elvägar också så vi slipper stora batterier i alla bilar. Vi bygger enbart klimatneutralt numera med träfasader eller klimatneutral cement. Segregationen har minskat i och med att den rasistiska retoriken har minskat och vi har skapat vägar/stöd för människor in i samhället har det underlättar. Vi har också börjat bygga än mer integrerat. Kommunerna har nu krav på sig att bygga ett visst antal hyresrätter vilket gjort att de mest segregerade kommunerna som Vellinge och Lidingö nu har en mer blandad befolkning. FN :s arbete har setts över än mer. Nu är det än mer välfungerande organisation som mer aktivt arbetar mot upprustning och för fred. Kommunikationen mellan länderna har i stort blivit bättre då bilaterala samtal och fredssamtal/förhandlingar har fler kvinnor inblandade idag. Försvarsalliansen mot mäns våld mot kvinnor och för kvinnors rättigheter har blivit skapats. Ledare världen över har alltid med kvinnors rättigheter i sina samtal. Fler kvinnor har kommit till makten i alla länder vilket märks på det som sker. Alltfler länder arbetar för klimatet och för mänskliga rättigheter.

Barnens rättigheter har verkligen kommit i fokus i Sverige. Äntligen har man sett vikten av att titta på konsekvenser av alla beslut inte bara ekonomiskt utan också hur det påverkar barns situation på alla sätt. Saker som påverkar vuxna negativt påverkar även barn. Så den kopplingen tittar man också på. Regeringen i Sverige har alltid ALLA medborgares bästa för ögonen. Det står numera tydligare inskrivet i regeringsformen att de måste det. Hälften av alla som har makt i det offentliga rummet är kvinnor. Även hälften på de höga posterna. Det har visats sig mkt framgångsrikt så frågorna son berör allas bästa som så ofta kommit i skymundan nu lyfts fram ännu mer. Alla vinster är förbjudna i välfärd och skola. Det har skett en enorm kvalitetsförbättring i och med den ekomiska satsningen på välfärd och skola. Det innebär också att det är lätt att få personal då de känner att de kan göra ett bra jobb. De ledande har också insett att detta är lönsamt på sikt. Vi har tagit bort alla bidrag för rika. Vill de ha städat eller ombyggt får de anställa folk för fullt pris. Straffen för företag som utnyttjar anställda/svartarbete etc har blir hårdare de får inte driva företag framöver. De utsatta får däremot stöd av staten.

All övervakning av befolkningen har avslutats. Vi har en bra kriminalvård som har som syfte att hjälpa dömda in i normalt liv efter straff. Vi har tagit bort de repressiva åtgärder som infördes under 2020-talet.

Vi har en väl utvecklad Public service och det el i skrivet i grundlagen att vi ska ha det. Vi har därför inte rädda journalister som inte vågar ställa fördjupande och obekväma frågor.

Fler politiker tar ton mot rasism och hatpropaganda. Vår grundlag är stärkt så att det inte längre lätt ska gå att rösta bort viktiga demokratiska grundvalar. Vi är inte med i ngn kärnvapenallians. Däremot är vi med i en allians av stater som arbetar förebyggande för fred och för kvinnors rättigheter. Vi har en mer öppen värld. Rätten att besöka andra länder ör nu lika för alla. Vi ser invandring som ngt positivt i Sverige och vi har har system för att ta emot och ge valts möjliga stöd för att snabbt komma in i vårt samhälle. Vi vet att invandring är det som byggt vårt land. Utan den vore vi inget. Vi har börjat med vitbok över den repressiva tid som rådde i Sverige under årtionde och som drabbade så många människor. Människor som tog sitt liv, på grund av illa behandlade barn som blev utvisade till vidriga förhållanden trist att de vuxit upp och levt i Sverige. Kvinnor och HBTQ personer som utvisats till länder där de skadas eller dödas. Alla arbetar Max 30 h i veckan förstås. Fats det infördes för länge sen.

Publicerat

12 april 2023

Berättat av

Karin Stubbergaard

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00267

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!