Berättat av Karin Wetzel
Kvinna. Född 29 april 1963. Konstruktör. Västerås.
Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
Jag tycker mycket fungerar bra i mitt liv och min omgivning. Jag bor i en liten bostadsrätt med låg hyra och det betyder i sin tur att min ekonomi är god. Många yngre som har köpt sig en nyare bostadsrätt betalar det dubbla i hyra.
Min lilla lägenhet ligger i ett äldre, lummigt bostadsområde och jag tänker på den arkitekt som på 60-talet var så framsynt och ritade området. Bilvägar och gångvägar är separerade. Skolor, vård, bibliotek och centrum finns på gångavstånd. Tyvärr har banken på centrumet stängt. Lite synd men förståeligt eftersom allt görs via internet numera.
Jag har bott på detta område i Västerås i hela mitt liv.
När jag var barn och den första tiden jag arbetade hade jag ingen bil. Men min bostad låg på cykelavstånd från gymnasiet och mitt första arbete. Jag cyklade hela året och det gick bra. 1995 flyttade min arbetsplats utanför staden. Det blev för långt att cykla och att åka buss till jobbet tog ca 1 timme. Arbetsdagen blev väldigt lång. Det är nu jag tvingas köpa en bil för att få livet att gå ihop.
Många av mina kamrater flyttar till hus när dom bildar familj. Jag har aldrig längtat efter att äga ett hus. Jag är så nöjd med att bo i en lägenhet.
När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?
Personligen lever jag ganska enkelt i en liten bostadsrätt, har en gammal bil och har ett trivsamt jobb på ABB. Det passar mig väldigt bra. Jag har en ganska bra balans i livet även om jag då och då känner mig stressad. De flesta skulle nog klassa mitt liv som ganska tråkigt.
Med tanke på överkonsumtion och miljöproblem tänker jag att vi borde försöka leva lite ”enklare”. Jag kan inte riktigt precisera vad ”enklare” innebär men jag tror att många med mig känner att livet har blivit komplicerat. ”Enklare” är troligen helt olika saker för olika personer.
Några exempel på saker jag tycker blivit svårare jämfört med förr.
Välja elbolag
Hålla jämna steg med tekniken/datorer/appar/
Behov av utbildning genom hela arbetslivet
Arbeta långt upp i åldern
Hålla sig frisk
Planera för pensionen
Jag funderar mycket på vad jag skulle kunna förenkla i mitt liv men när jag tänker på saken så inser jag att det är andra som kräver detta av mig. Jag har behövt gå flera olika utbildningar som vuxen och ta ledigt från jobbet för att hänga med i teknikutvecklingen. Så var det inte förr.
Att planera för pensionen och klara av jobbet fram till 68 år bekymrar mig också.
Jag har alltid tyckt att det är roligt med teknik (jag är konstruktör på ABB) men nu börjar bli trött på att behöva byta dator och system stup i kvarten. Dyrt blir det också.
Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?
Jag hoppas att sjukvård, välfärd och miljön får ta mer plats i politiken.
Det är säkert svårt att som politiker bestämma vad man ska satsa på.
Självklart är jag bekymrad över kriget i Ukraina och allt det för med sig. Kapprustning, mänskligt lidande, Ekonomisk instabilitet i världen.
Jag hoppas att människor tar lite eget ansvar för sitt miljöavtryck. Med det sagt måste jag erkänna att det inte är helt lätt. Som ett exempel kan jag ta den bok som jag köpte med 365 tips om hur man kunde leva miljövänligare.
Jag blev tyvärr inte klokare av att ha läst boken… Det visade sig att jag redan gjorde de saker som är lätta att göra. Tex sortera sopor, cykla, inte spola vatten i onödan, duscha i stället för att bada, inte slänga mat, duscha mer sällan, tvätta på låg temperatur, byta tvättmedel till miljövänligt, köpa ekologiskt och närodlat, ta till vara egen frukt och plocka bär osv.
De tyngre tipsen handlade om att sätta upp solceller, sälja bilen, bli vegetarian, byta till mindre bostad. Ja, då kände jag att det inte riktigt var genomförbart…
Det är här politikerna måste ta sittansvar.
Ska jag sälja bilen behövs bättre kommunikationer.
Ska bostadsrättsföreningen sätta upp solceller måste detta med köp och sälj på elmarknaden förenklas.
Och nej, vegetarian tänker jag inte bli i en ålder av 62 år.
Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?
Ja 150 år…
Det är så långt fram i tiden att jag inte riktigt kan föreställa mig hur samhället ser ut.
Trenden under de 60-år jag levt pekar stadigt ”nedåt”…
Större kriminalitet, större ekonomiska skillnader, rasism, större utnyttjande av jordens resurser (tex mineraler), större behov av energi, politiska spänningar i alla världsdelar, korruption.
Några få positiva områden är kanske vården och miljön.
Jag konstaterar att vi botar eller kan medicinera bort en del sjukdomar som man förr dog av. Cancer, diabetes, pest.
På miljöområdet görs en hel del tex ska vårt värmekraftverk producera el och värme fossilfritt år 2032. Många biltillverkare tar fram elbilar.
Men just nu är det turbulent kring batterifabriken Northvolt…
Konkursanmälan inlämnad.
Jag tittar bakåt och känner att år 1875 var livet väldigt annorlunda jämfört med nu.
Ingen som levde då skulle kunna tro att vi kunde ha en dator i telefonen. Inte heller trodde dom att vi skulle flyga till månen.
Jag är ganska pessimistisk av mig och jag känner att mång av våra fina hjälpmedel egentligen inte ger oss bättre livskvalitet utan kanske sämre. Jag tänker på mobilen. Vi har slutat umgås på fikaraster. Alla sitter böjda över sina mobiler. Vi går inte ut på restaurant, bio, dans. Människor sitter hemma och surfar på sina mobiler eller datorer. Du kan ha 400 vänner på Facebook men träffar ingen levande person på en månad.
Vad gör detta med oss människor?
Publicerat
27 november 2024
Berättat av
Karin Wetzel
Licens
CC BY
Arkivkod
M17/00819
Berättelsens position
Se alla berättelser på kartaIf you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.
Gör som 818 andra – dela din berättelse!
Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 818 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?