Vår framtid

Berättat av Karin

Kvinna. Född 1 juni 1974. Konsult inom bygg och miljö. Kinna.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi har en häst. Det trodde jag aldrig skulle ske. Vi bor bra, har bra jobb, kan köpa det vi behöver. Vill inte resa längre pga miljöpåverkan så nu är vi här hemma och två av tre döttrar har hästintresse men inte trodde jag någonsin att vi skulle köpa häst. Det är mycket som jag inte visste att jag behövde kunna. Ikväll har vi varit på hoppträning. Jag känner mig duktig som har lärt mig köra hästtransport, lasta på hästen, veta vad alla grejer heter och kunna göra lite stallsysslor men det är ändå mycket som blir fel.

Ja frågan var ju hur jag har det och vad jag önskar. Jo jag har de alltså bra. Har råd med sommarstuga och skidsemester och tom häst med stallplats och lektioner och tävlingar och hästtransport och hovslagare och foder och veterinärbesök…. Det är lärorikt och lite kul men när sista dottern flyttar hemifrån (med häst och allt) så vill jag leva annorlunda. Bo i lägenhet. Tågluffa i Europa. Sjunga, sticka, vandra och dreja…. var sak har sin tid.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker folk tyvärr är fruktansvärt korkade. Det finns så mycket undersökningar som visar att man inte blir så väldigt lycklig av att konsumera, resa och ha en massa saker och aktivera sig med segling och padel. Att njuta av små saker ger precis samma känsla av lycka men kräver så mycket mindre av sig själv och andra och jordklotet. Tänk vad mycket brott som begås bara för att folk blir förblindade av lyxiga saker. När det bara är reklamproffs som ordnat så att jag tror att jag vill ha dessa saker. Och att apple och de andra verkar göra mobiltelefoner med tre års hållbarhet så att man ska vara tvungen att köpa nytt och nytt. Nä då mår jag illa och vill fly ut i skogen. Resurserna skulle räcka så långt om vi önskade oss lite lagom.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Just nu så är min högsta önskan att folk bara ska fatta att vi måste sluta tära på jordens resurser och börja leva enklare. Men om trettio år – tänk om det faktiskt finns energi som varken förbrukar ändliga resurser eller släpper ut något dåligt eller skapar avfall i hundra tusen år eller ens leder till en skadlig uppvärming. Då skulle vi kunna odla apelsiner i Sverige i stora växthus. Givetvis utan att rubba grundvattennivån. Tänk om det går att skapa syntetiskt kött så att man inte behöver vara vegan för miljöns skull heller. Men man kan ju vara det av andra skäl förstås.

30 år är ju både snart och långt bort. Vi kanske lever ungefär som nu. Man undrar hur det ska gå med fundamentalistiska religioner som har gått framåt. Och den här våldskulturen som vi ser idag. Ska den fortsätta? Är det ett evigt kretslopp,…

Man undrar om AI kommer få ta hand om en massa saker. Väldigt svårt att föreställa sig hur det ska bli. Vad ska vi ha människor till? Jag hade ju hoppats att AI kunde leda till att man frigör folk för att öka den personliga servicen men just nu är det ju inte så. Tex kunde man få hjälp av en riktig människa att boka en tågbiljett. Den som lever får se. Jag känner mig ganska trött. Vet inte om jag har lust att vara med 30 år till. 80 liksom. Vad ska jag där och göra.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Detta har jag aldrig tänkt på. Det kan vara hur som helst tycker jag. Just nu ser vi ju en verklighet med krig, våld, klimatförnekelse, ekonomisk vinter osv men det kommer ju gå flera cykler på 150 år. Det kan vara så att AI tagit över världen och människorna är datorernas slavar. Det kan också bli så att vi lyckas reglera det så att vi har en bra balans. För 150 år sedan hade vi ju en hyfsad balans mellan tex stad och landsbygd, utvinning av resurser ock återskapande. Just nu kanske är peaken av tärande på jorden. Om 150 kanske det är balans igen.

Publicerat

20 september 2023

Berättat av

Karin

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00555

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!