Vår framtid

Berättat av Karina Sjögren

Kvinna. Född 31 juli 1961. Pensionär. Umeå.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag har sedan 6 år tillbaka slutat flyga pga de höga utsläppen av koldioxid. Jag hoppas att flygets priser blir högre så att det åtminstone betalar något för sina utsläpp. Vi har gått med i en bilpool med elbil för att inte släppa ut avgasutsläpp. Vi äter också mer vegetariskt än förut. Sedan jag gick i pension köper jag kläder bara på secondhand-butiker som Röda Korset och PMU m fl biståndsorganisationer. Vi försöker köpa så lite som möjligt och då det mesta secondhand. Jag gillar att vara ute i skogen och åker skidor därstädes så länge vi har snö, och vandrar och plockar bär under sommarhalvåret. För att förhindra rovdriften på våra skogar har jag engagerat mig i Himmel och jord. Till våra barn som bor i Mellansverige och Nederländerna åker vi tåg. Vi trivs jättebra i vårt bostadsområde i en stad med ett bra kulturellt utbud, fina omgivningar och fina skidspår. Vi har ocksp en fin sommarstuga vid en sjö.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är väldigt glad över att bo just i detta välordnade land! Men skolan borde återförstatligas. Kommunaliseringen och sedan friskolereformen var ett mycket kortsiktigt och dumt beslut. Rot- och rut-bidragen borde tas bort då det inte lett till fler arbeten. Sjukvården borde få dessa bortslösade pengar istället så att de slipper avskeda. Nuvarande regering borde skärpa och öka de miljöåtgärder som måste till för att minska utsläppen. Just nu gör de tvärt emot. Järnvägsunderhållet måste snabbas upp! Tågen måste också klara vinterkylan, så folk kan lita på att komma fram i tid. Det måste byggas mer hyresbostäder runt våra städer så att unga människor kan flytta hemifrån. De flesta har inte råd att köpa lägenheter.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill ju att att vi fortfarande har ren vatten och luft. Att utsläppen har minskat så att uppvärmningen inte åsamkar mer översvämningar, torka och dödliga värmeböljor. Ja hoppas att FN kan ta Putin och Netanyahu i örat och tvinga dem att sluta kriga, liksom att inga fler krig startas. Jag hoppas att alla länder sänker sina utsläpp till en mininivå för att få bukt på klimatförstöringen.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att vi har det som nu, men att flyget och alla dessa onödiga charterresor är förbjudna. Vi jan ha några flyglinjer kvar för kris- och sjukvårdstransporter. Jag hoppas att vi har stoppat all onödig utsläppskonsumtion. Jag hoppas att skigarna här och regnskogarna står kvar, men det ser illa ut. Jag hoppas också att vi inte går mot en ännu värre överbefolkning. Jordklotet klarar ju knappt all nuvarande överbefolkning. Om vi tittar 150 år tillbaka var vi ju ca 700 miljoner. FN förutspår 11,2 miljarder 2100.

Publicerat

24 april 2024

Berättat av

Karina Sjögren

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00717

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!