Vår framtid

  • Min son (med min mobilkamera)

Berättat av Katarina Uggla

Kvinna. Egen företagare. Malmköping.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag skulle vilja bli bättre på att motivera mig själv att förverkliga mina drömmar… De känns så ouppnåliga så jag blir handlingsförlamad. Samtidigt ser jag vad jag lyckats göra så här långt trots lite dålig hälsa och ensamt föräldraskap till tre barn med autismdiagnoser. Jag är egentligen väldigt driven och energisk men det liksom bara tar slut.

Något som jag faktiskt håller på att genomföra är att sälja av en hel del; möbler som är överflödiga, skänka bort eller slänga det som inte går att sälja. Jag säljer till och med arvegods. Det känns skönt, som att det blir enklare och lättare att andas.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag vill tro på att vårat samhälle och dess olika funktioner är ”genomskinliga”, att vi får en korrekt återspegling och rapportering av vad som sker. Naturligtvis finns det ljusskygga saker vi aldrig får veta något om men det är fel, är det skattefinansierad så är det vi alla som betalar för det, då har vi rätt att få veta.

Tyvärr så fungerar varken skola eller sjukvård/äldreomsorg som de borde i ett så rikt land som Sverige, det måste förändras till det bättre!

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag funderar mycket på hur det skulle kunna se ut i framtiden och vad samhället måste förändra. Jag tror att;

– vi måste tänka helt nytt kring arbetslivet, inkomst, skatter. AI och andra tekniska lösningar erbjuder både lösningar och problem, hur väljer vi att använda dessa tekniker? Ska vi införa 6 tim arbetsdag istället? Ska vi införa medborgarlön? Hur ska skattemedel komma in – ska bara företag och konsumtion beskattas? Det blir för osäkert att vara beskatta en till stora delar arbetslös befolkning, för att inte tala om hur många som jobbar inom skattefinansierade verksamheter, deras skatt täcker inte deras löner… Vi behöver tänka nytt kring detta, det är VI som är samhället och vi borde utnyttja det faktumet istället för att bara flyta med.

– Vi måste tänka om vad gäller levnadsstandard, vad är det? Hur kan vi se till att den standarden kan nå alla på jorden? Hur kan vi ha den standarden utan att riskera miljöförstörelse? Vi behöver ha globalt samarbete kring detta utan att några enstaka länder kan stoppa alla andra från att vidta vissa åtgärder.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att vi med nöd och näppe överlevt ett tredje världskrig och tvingats samarbeta världen över för att få till en miljö och ett samhälle som gynnar oss alla. Vi har valt att använda tekniken till goda ändamål och vi människor får hjälp med alla möjliga arbetsuppgifter och har därmed ett liv som kan ägnas mer åt det man verkligen vill oavsett om det är konst, odling, statssyre, driva företag… Det finns nya spännande lösningar på boende, inom sjukvård och skola.

Jag väljer alltså att se framtiden som ljus om 150 år.

Publicerat

12 november 2023

Berättat av

Katarina Uggla

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00618

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!