Vår framtid

Berättat av Kerstin Berg

Kvinna. Född 25 september 1954. Pensionär. Ronneby.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag har turen att ha ett hem, en säng och möjligheten att gå till en affär och köpa vad jag behöver. Jag är pensionär och har hyfsad ekonomisk standard. Oron i samhället är större än när jag växte upp. Media rapporterar om hela världen. När jag var liten för 65 år sen fanns inte tv. Steget till det vi har idag med bl a AI och självkörande bilar är svårt att ta in. Vi fick flygplan och idag har det lett till flygskam. Klimatet är hårt drabbat p g av vårt sätt att leva.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Migrationen som upp stått främst sedan 2015 från bl a Syrien Afrika och Ukraina har förändrat samhället. Jag känner att misstron har ökat mellan olika folkgrupper, mellan grannar och politisk tillhörighet och mellan bostadsorter. Vardagsrasismen har ökat. Det här blir en negativ skildring av livet jag ser omkring mig märker jag.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag VILL att jämlikheten mellan kön, rastillhörighet och klasstillhörighet ökar.

Jag VILL att klimatet inte försämras utan att makthavarna ser allvaret.

Jag VILL att statsunderstödda krig stoppas.

Jag VILL att kärnkraften stoppas överallt.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Tyvärr tror jag att det som är illa idag blir värre. Jag vet att det händer mycket hoppfullt men det går inte fort nog. Klimataktivister gar nyligen protesterat mot Stora Enzo som stövlar regnskog, mot SEB som lånar pengar till företag som stödjer fossilanvändning och HM som har en katastrofal syn på snabbmode. Jag har en svart syn på framtiden och förstår ungdomar som idag väljer bort att skaffa barn.

Publicerat

17 maj 2024

Berättat av

Kerstin Berg

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00761

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!