Vår framtid

Berättat av Kia

Kvinna. Född 26 december 1963. Projektledare, tillgänglighetsexpert. Knivsta.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

För knappt 7 år sedan flyttade vi från ett stressigt liv i västra Stockholm till landsbygden i södra Uppsala län. Bytte villa till en liten gård. Började odla ätbart i större skala. Skaffade höns för kött och ägg samt köttkaniner. Första åren pendlade vi en hel del till Stockholm för jobb. Sedan ca 3 år sedan jobbar vi nästan enbart hemifrån. Jag har även gått ner till 60%. Fyller strax 60 och förbereder livet som pensionär. Har lite ångest över klimatet, situationen i Sverige och världen. Vill bli mer självförsörjande. Tycker inte om att resa och har kanske flugit max 5 gånger i mitt liv. Har bil, men kör bara om jag måste (handla mat eller för att besöka min mamma). Älskar att gå i skogen, men vågar inte pga vildsvinen. Har satt upp viltstängsel då de finns precis utanför vår gård.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det medta går åt helvete just nu. Vi är helt enkelt för många på denna jord. Alla konsumerar för mycket. Samtidigt blir allt dyrare och det skapar oro. Våldet ökar lavinartat. Jag önskar att Sverige satsade mer på försvaret, brottsförebyggande, hälsa och sjukvård samt jobb. Jag önskar att Sverige vore mer självförsörjande på livsmedel.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Det måste produceras fler bostäder som gärna kan ha enklare standard för att alla ska ha råd. Vi behöver bygga ut kärnkraften. All infrastruktur i Sverige behöver underhållas.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att vi på ett naturligt sätt lyckas minska antalet människor på vår lilla jord. Men det är väl en utopi. Kärnkraft istället för kol och olja är bra för miljön. Konsumtionen har minskat – vi satsar på kvalitet istället för plast och slit & släng. Sverige har ökat sin självförsörjningsgrad.

Publicerat

19 september 2023

Berättat av

Kia

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00551

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!