Vår framtid

  • Malin Hedenäs

Berättat av Klara

Kvinna. Folkhögskollärare. Järna.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag längtar alltid efter att ha nära ut, till marken, att gå rakt ut på jorden. Det är svårt i en lägenhet. Det blir sätskillt påtagligt när det är vår. Jag r på tredje våningen i ett hyreshus med skogen bakom huset, så det är ändå nära!

Jag önskar det var billigt att åka tåg, då skulle jag hälsa på min vän i nordnorge, min pappa och bror i Skåne. Nu är det ett jätteprojekt eftersom det är så vansinnigt dyrt.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jämför med många andra länder tänker jag att Sverige har en bra infrastruktur. Som arbetare har man relativt bra rättigheter. Skolan däremot känns som att den inte funkar så bra. Istället för att skolan får mer pengar och mer resurser ska den nu få ännu mindre, allafall i Stockholms län där jag bor. Det är vansinne. Barnen är framtiden, det blir inte lätt för dem att ta över det blir inte lätt för dem överhuvudtaget.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Mer pengar till utbildning och skola. Mer pengar till stora och småskaliga jordbruk. Mer pengar och satsningar på kultur. Mindre pengar till försvaret. Medborgarlön.

Större tolerans och mer socialistiskt tänkt och mindre konservatism.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Antingen är människorna borta från jordens yta och naturen börjar återta klotet. Insekter och djur lever fritt över alla gamal vägar och industriområden. allt börjar om från början. Det är ett fint scenario i min värld.

Eller så har mänskligheten förstått på riktigt att det inte är kapital och makt som ska råda. Det vore det mest revolutionerande och underbara om en sådan helomvändning kunde ske.

Publicerat

5 april 2023

Berättat av

Klara

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00258

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!