Vår framtid

Berättat av Konstären

Kvinna. Född 11 juli 1958. Bildkonstnär. Köpenhamb.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag ville nog förändra det mesta i dag. Bort med privatiseringen. Allt skulle vara mera sociallt. Sjukvården skulle vara bättre och skolor. Inga privatskolor . Inga skulle äga sina lägenheter. Sjukvården fungerar bättre i Danmrk än i Sverige. Här tar man inte betalt för att gå till läkare och ligga på sjukhus.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag gick i skola i slutet på 60 och 70 talet. Det kändes då som vi trodde på framtiden och det fanns jobb och mycket fungerade fint som sjukhus och skolor, jobb. Nu vilar en stor oro och inga postitiva framtidsvisioner som när jag växte upp. Krigen ligger hotande nära och och berör oss. Miljön har det inte bra. Fiskarna i östersjön har det inte bra.Fjordarna i Danmark är döda. Västvärlden har blivit rikare men ochså fattigare. Kapitalismen blomstrar och allt blir mera och mera privatiserat. Klass skillnaderna blir större och större. Som ung kan man inte hitta boende om man inte har rika föräldrar. Jag bodde i Stockholm från 75 till 83. Gick på Konstskola och på Konstakademien. Jag bodde de 8 år på rivningskontrakter. 8 ställen på 8 år. Billiga hyror som gav en enorm frihet. Inga banker ägde en som nu. Matrialismen var inte så stor som nu. Livet var så mycket enklare. Vuxen upp utan dator och internät. Nu är ensamheten större men mera globaliserad. Vi har blivit mera sårbara då banker och storkapital äger oss. Många unga oroar sig för framtiden men vi har blivit mera invidualister som mera tänker på oss själva och inte på gemenskapen. Det stora problemet är att vi blir flera och flera på jorden och de få äger de mesta resurser. Oroar mig för hur mina barn och barnbarns blir liv blir. Jag tror aldrig det blir så tryggt i norden som på 80 -90 talet. Jag är uppvuxen i Sverige med en Färösk mamma och en dansk pappa. Jag bor sen 40 i Köpenhamn och gift med en Färösk konstnär. Jag lever som bildkonstnär i Köpenhamn.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill önska att livet igen blir enklare för minabarnbarn och barn. Jag ville önska att all privatisering försvinner. Allt bankerna och storkapitalet inte skall ha så stor makt mera. Ingen skall äga deras egna lägenheter och att vi får en statsbank så man inte är ägd av de kapitalistiska bankerna. Inga privata sjukhus. Att livet blir enklare och maten inte var full av olika dårliga saker. Att plasten försvinner. Att medicinalindustrin blir statsägd.Ett mera socialistiskt samhälle. Att vi bevarara sedlar och mynt att vi inte skall bli övervakade som nu. Att vi blir mera miljömedvetna. Att klass skillnaderna inte skall vara så stora.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag ville önska att vi levde mera enkelt och inte så kapitalistiskt och egoistiskt som nu. Mera socialt. Jag tror pga av befolkningsökningen att det kommer att komma pandemier som kommer att reducera oss människor på jorden så att vi då kan överleva som race. Det har genom historien kommer stora dödliga pandemier som reducerat antalet individer på jorden.. Kanske det kommer att överleva mindre människor som finner en annan mera social livsform. Annars kommer det nog mera krig och elende som reducerar oss

Publicerat

14 maj 2024

Berättat av

Konstären

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00751

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!