Vår framtid

Berättat av Konstministern

Man. Född 4 december 1963. Slottsfogde. Löberöd.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Allting fungerar bra. Skulle dock vilja utöka mina solfångare och även skaffa solceller på taken här på gården. Att ha mer tid över för egen odling och träffa en partner som gillar det också.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det mesta funkar ganska bra i Sverige, även om det skulle behöva decentraliseras mera och ges mer självstyre för regionerna. Dessutom borde mer hänsyn tas till urbefolkningens arvingar (Samer), ett större naturskydd (bevara mångfald och gammal skog, samt faktiskt förändra och förbättra skogsbruk så det inte bara är virkesåkrar). Införa kännbara straff för miljöbrott, även för företag och bolag. Återföra vinster från elkraften till Norrlandskommunerna, kommunala skattepengar i kommuner där elen genereras istf i Stockholm. Bekämpa och förbjud strukturell rasism, misogyni, trans- och homofobi. Förbjud förintelseförnekande, kriminella och nazistiska/fascistiska sammanslutningar/partier. Förbjud och bekämpa vilseledande desinformation. Prova med livslön. Decentralisera energiförsörjningen enligt ”många bäckar små”. Stöd småskalighet som gör samhället mer okänsligt för störningar. Utöka kollektivtrafiken och gör den gratis och/eller subventionera även utanför stadskärnorna och mellan städerna.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om det jag skrev ovan införs blir det bättre…

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Återigen, om allting jag skrivit genomförs blir det definitivt bättre och det är så jag hoppas det kommer att bli. 300 år är en väldigt långt perspektiv. Det hinner hända mycket bra och mycket dåligt under den tiden. Förhoppningsvis är det bättre för er än nu, renare natur, schysstare samhälle där alla får plats att växa och utvecklas, där alla får stöd och stödjer varandra, där alla jobbar tillsammans med utblick mot omgivningen, samtiden, morgondagen och framtiden – och att diktatur har förbjudits; har det inte gjorts får ni kanske inte läsa detta. Jag hoppas att FN:s deklaration om mänskliga rättigheter fungerar fullt ut i alla sammanhang, att det inte förekommer slaveri, trafficking eller liknande på något sätt. Jag hoppas att krig och krigslorder förbjudits och att världen är jämlik och en vänlig plats.

Publicerat

15 juni 2023

Berättat av

Konstministern

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00473

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!