Vår framtid

  • Krister Ericsson

Berättat av Krister Ericsson

Man. Född 27 december 1977. Processingenjör trämassa. Uppsala.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det första jag tänkte på är hur bra det fungerar för mej att pendla till jobbet med tåg. Jag bor i Uppsala men jobbar i Skutskär på bruket. På tåget kan jag börja jobba med datorn på tågets wifi. Likaså på hemvägen. Ungefär två gånger i veckan jobbar jag hemifrån. det går kanske inte för alla men för mej som processingenjör går det utmärkt.

Jag trivs också med att vara en ensamstående pappa. Det hade nog inte gått för 30 år sedan. Men nu är arbetsgivare rätt förstående för sånt. Dock, om man går till nån vårdcentral eller liknande med barnen så märks det att de anser att mamman är den primära föräldern.

Klimathysterin är nog en farlig sak. Vi missar ju massor av andra globala hot för att tjata om klimatet hela tiden. Det är kanske ett stort hot. Fast artdöden är nog värre. Det primära problemet på jorden är överbefolkningen.

Vi lever i en tid då vi tar våra demokratiska rättigheter för givet i Sverige och om 20 år kanske vi berövats dem genom att vara övervakade. Allt genom goda intentioner förstås. Internet är redan rätt övervakat och värre lär det bli. Jag tycker inte folk riktigt reagerar mot det tillräckligt.

Kriget i Ukraina är väldigt hemskt. Sverige nedrustar alltid som mest inför orostider och denna gång är inget undantag. Vi hade under kalla kriget ett otroligt starkt försvar. Sen avvecklar vi nästan allt och här står vi nu med ett hot från Ryssland och våra politiker är oförmögna att förstå det. Hade vi varit bättre rustade hade vi kunnat stötta Ukraina mera.

Vi lever nog i en tid då Sverige måste förändras för att kunna utvecklas mot det bättre. Gamla

Det finns många ur den gamla maktstrukturen som är onödiga idag. Svt är bra exempel. Ingen tittar ju på deras program. Ändå måste vi betala massor till dem. De består av en massa Mp, V S sympatisörer och kablar därifrån ut en massa smörja som gynnar deras åsikter.

Jakten har blivit sämre i landet. Älgstammen är otroligt låg. Vi har många vargrevir i landet. Bland annat där jag jagar. Sen sköt viltförvaltningen på sådant sätt att skogsägarna bestämmer att vi ska jaga ner stammen.

Vi står nu i en tröskel där AI kommer börja ta över mer och mer av våra jobb. Bland annat så kommer det bli tufft för sådana som mej som jobbar med datorn som verktyg. Även konstnärer och författare kommer drabbas. Men att strida mot det är som att kämpa mot grävmaskinen för att gräva med spade istället. Till slut så kommer nog våra framtida jobb att vara intressantare och mer utmanande. Om man har huvud till dem.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi har det rätt bra i Sverige om man vill bli något även om inte föräldrarna kan betala. Man kan få utbildning hela vägen till en doktorstitel om man vill. Man kan bli nästan vad man vill om man bara kan lägga den energi som krävs till det. Vissa väljer att inte göra något alls och lever då på andra vilket också går.

Sverige har tagit emot massor av emigranter hit. Lite naivt har de styrande trott att bara de kommer hit så blir allt bra. Ekonomin skulle bli bättre och de trodde väl att det blir som när finnarna eller juggarna kom. Men det blir nog inte så enkelt. Sverige var väldigt etniskt homogent innan och hade nog inte riktigt aningar om att allt inte bara är roligare och mer spännande med mångkultur. Det kommer bli mycket kulturkrockar i framtiden. Vi har en växande korruption och en allt värre kriminalitet i landet vi inte sett här innan.

Vi måste utveckla våra relationer med andra nordiska länder. Sverige måste hitta sej själv igen. Våra styrande beter sej som om att vi är ett av de stora länderna i världen. Det skadar oss eftersom det drar på oss kostnader.

Tekniskt är vi rätt innovativa i Sverige och norden. Dock, när vi utvecklar något så kommer det ofta ett utländskt bolag och köper företaget. Vi får se hur det kommer gå med AI. den med starkaste AI:n kommer ha en rätt bra kontroll över världen. Just nu verkar USA vara ledande. Men det landet är inte utan problem det heller.

En vacker dag kommer oljan på riktigt att börja sina. Vi kommer inte kunna ersätta allt med ren energi. Så kolkraften kommer få en renässans. Dock kommer våra politiker att med poteminkulisser visa en massa grön energi. Fast grunden kommer vara fossil även i framtiden om inte en befolkningsminskning uppnås snart.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att Sverige går in i ett tätare samarbete med våra nordiska grannar. det skulle vara häftigt om vi kunde få tågförbindelse till södra Finland. Bro eller tunnel. Gärna ett snabbt tåg. Likaså till Oslo och Köpenhamn.

Sen tror jag att väldigt mycket av den skogsindustri vi har i Sverige kommer göra annat än sånt vi gör idag. Mycket för att bruk i andra delar av världen kommer göra det vi gör fast på snabbväxande träd som eukalyptus eller liknande. Så här får vi göra mera förädlade saker.

AI kommer att föra utvecklingen framåt i en rasande takt vi inte sett tidigare. Man ska inte vara rädd för AI men den som styr den och kan utnyttja den.

Jag hoppas att AI kommer att göra livet lättare. Jag kanske har råd med en städrobot. Så att jag slipper sånt. Alltså en som gör allt. viker tvätt etc.

Vi kommer nog vara väldigt kontrollerade av våra stater och andra överstatliga organ i framtiden. Vi går på den punkten tillbaka i utveckling. Här hoppas jag att jag har fel.

Sjukvården kommer också utvecklas snabbt framåt. Frågan är om vi kommer orka med kostnaderna det kommer medföras. Kanske kommer etiken ändras. att vi låter fler dö som vi kunde räddat för vi inte har råd. Frågan är hur det kommer prioriteras?

Försvaret kommer gå mot större försvar igen. Mer utgifter. Vi kommer att hamna i ett nytt kallt krig.

Mitt liv kommer förhoppningsvis vara bra. Barnen är stora och har bra jobb. De Jag kanske redan har barnbarn. Om jag kan så vill jag ha en stuga i fjällen och en stuga i skärgården. Så jag kan bo där det är som bäst för årstiden. Mitt jobb kommer nog vara helt på datorn.

Bankväsendet är svagheten i vårt kapitalistiska samhälle idag. Förhoppningsvis är dessa hårdare reglerade i framtiden för att undvika krascher och ras som kommer titt som tätt.

Jag hoppas jag är frisk och att sjukvården har löst mycket av de problem med cancer vi har nu. Men i grunden är det nog ett hälsosamt liv som krävs.

Jag tror att eftersom kvinnor idag utbildar sej mera och får bättre betyg så kommer de också ha mera höga poster än män. Så det kommer vara ojämnställt fast med kvinnorna på toppen. Eller så slutar man värdera utbildning så högt. det är inte heller så bra.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år är jag död, begraven och bortglömt för de flesta. Det kanske finns nån AI som har lite koll på hur jag levde.

Ryssland har kollapsat och det som nu kallas Ryssland är ett relativt litet rike runt Moskva. Det kollapsade av inrikes spänningar. Istället har vi en massa nya småländer omkring oss. Karelen är ett Ingermanland ett annat. Detta gör Sverige säkrare.

EU har kollapsat av sin egen byråkrati som inte längre var nödvändig när AI gjorde allt sånt.

USA lever vidare men mer som ett isolerat land.

Kina växte upp och blev stora. De styr världen genom att kontrollera Afrika och dess resurser.

Storbritannien finns bara i historieböckerna. England, Skottland och Wales är självständiga. Nordirland är återförenat med resten av Irland.

Energiförsörjningen sköts att små reaktorer som ger människorna relativt billig energi. Fast alla robotar drar rätt mycket el så folket får ändå betala en hel del i energikostnader.

Maten kommer till viss del att vara konstgjord. Fast man kommer kunna köpa riktig mat också men den kommer vara dyr så det är bara överklassen som äter den.

Bilar kommer vara för de rika och mer en hobbygrej man kör ungefär som ridning idag. Vanligt folk kommer åka i kommunala färdmedel. Men dessa finns det gott om. Man kan där välja mellan att åka lyxigt eller mer reguljärt.

Vi kommer ha tåg som går i rör till Europa och världen. Dessa kommer gå snabbare än flyget idag.

Vi kommer även ha baser på månen och mars. Vi har även skickat iväg folk utanför vårt solsystem för att kolonialisering av andra solsystem.

Vi har dock inte riktigt fått koll på våra hav än. Marianergraven kommer fortfarande vara ett mysterium.

stor del av folket kommer inte ha ett jobb. Det är bara de riktigt skarpa som har det och kommer därmed vara överklass. Allt det enkla sköts av maskiner. Dock måste man ge ett hyffsat välstånd till de icke arbetande för att slippa oroligheter.

Naturen kommer ha ett stort värde. Kanske för att folk lever så mycket i sina datorer. Därför, när de väl ger sej ut så tar de sej till naturen och vill att den ska vara så genuin som möjligt.

Publicerat

24 april 2023

Berättat av

Krister Ericsson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00311

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!