Vår framtid

Berättat av Kristina Martinell

Kvinna. Fritidsledare, Socialpedagog. Överum.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är nöjd med min boendesituation, i villa, med min man och vår katt Kira, i ett litet samhälle i norra Småland. Där finns en liten trädgård med ett litet odlingsland och några fruktträd, björnbär och kungsmynta i överflöd.

Möjligtvis skulle jag kunna tänka mig att bo vid en sjö eller vid kusten, eftersom jag älskar sjöar och hav och att bada och simma, att sitta och njuta av naturen vid sjön eller i skärgården är rofyllt och underbart.

Min man har en båt och vi åker ut i Norra Tjust skärgård och bor i båten under några dagar när tillfälle ges under sommaren.

Jag äger 3 små fritidslägenheter, 2 på Öland och 1 i Björnrike, så jag är gärna där och solar, badar, vandrar och åker slalom.

Jag älskar att resa och skulle gärna göra det mer om jag hade ekonomisk möjlighet och tid.

Ett annat intresse är dans, i alla former, t.ex bugg, disco, folkdans m.m.

Jag är också utbilad dansledare i helande dans, som är dans i cirkel med meditativa inslag.

Jag har gått en 2-årig utbildning till fritidsledare och fortsätter nu studera i 1 år till till socialpedagog. Det är väldigt utvecklande och jag är glad att jag tog det steget. Innan så arbetade jag som administratör i Svenska kyrkan i 33 år!

Jag har två barn och fyra barnbarn (ett femte på väg), så jag känner att det är viktigt med hållbarhet och klimat för deras skull, så det finns möjlighet för dem att leva gott i framtiden. Jag träffar dem ganska ofta och det är underbart att få vara en del av deras vardag.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det känns som om vårt samhälle har förändrats mycket under de senaste åren. Förut kändes det så tryggt, men nu har det börjat bli skjutningar (En vecka i september 2023, hade vi skjutningar varje dag!!) och annars ganska ofta i de större städerna. Vi har också haft mera terrorhot senaste årtiondet.

Eftersom jag är fritidsledare och snart socialpedagog så ser jag ett stort behov av att möta de barn och ungdomar som finns (både infödda svenskar och nysvenskar) och ge dem trygghet och bra värdegrund att stå på, Ett värdefullt arbete, där vi trygga vuxna måste försöka förebygga många olika problem, som ohälsa, utanförskap, mobbing och gängkriminalitet bl.a.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år hoppas jag att jag har hälsan i behåll och är en glad, nyfiken och pigg pensionär på 87 år! Jag vill kunna resa, träffa familj och vänner och ta dagen som den kommer.

Jag hoppas min man och mina barn och barnbarn (kanske även barnbarnsbarn då) lever och mår bra och har de liv de önskat sig, genom arbete, studier, familjeförhållanden etc.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Då är jag och min man, mina barn, mina barnbarn, (mina ev. barnbarnsbarn) också döda. Kanske finns det då barnbarnsbarnbarn som lever. Jag hoppas de har det bra.

Jag tror vi har mycket mer hjälp av AI, robotar m.m.

Jag hoppas vi har fred på jorden (även om det låter naivt). Jag hoppas att vi fått bukt med kriminalitet, utnyttjande, övergrepp och våld.

Vi har säkert utvecklat andra sätt att transportera oss, bussar, tåg som går på räls över mer traditionella gator. Kanske i flera etage. Mera eldrivet, mer hybridfordon, kanske med nåt ytterliga drivmedel än vad vi känner till idag.

Publicerat

27 september 2023

Berättat av

Kristina Martinell

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00570

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!