Vår framtid

Berättat av L

Kvinna. Född 6 maj 2003. Studerande. Borås.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag lever idag med min faster, pappa och mamma. Vi bor i ett äldre hus och jag, pappa och mamma har varit bosatta hos min faster då de senaste sex åren, då vi blev vräkta från vårat förra hem. Vi har ett hus att bo och leva i vilket är mer än vad vissa människor i världen skulle kunna säga, så vi har tur. Området är okej. Inte mycket kriminalitet och nära till affärer, restauranger, tatuerings studio, blomsteraffär m.m.

Jag betalar inte för hushållet eller maten för tillfället då jag bor borta. Men jag vet att det är svårt hemma, höjda priser med matvaror samt hyra. Resa gör vi aldrig. Alla pengar räknas och måste läggas på de viktiga. Bränsle är också höjt. Man har tyvärr inte lika mycket möjlighet att nöja sig själv som de va förr.

Jag tror mycket till varför detta sker är för Corona pandemin, inte speciellt särskilt i min familjen, men de påverkar självklart andra saker också som att ens vara utomhus. Kriget i Ukraina som pågår just nu och varit i över ett år är också en stor påverkan på priser på olika saker.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är inte jätte påläst inom specifikt Norden. Men bor i Sverige och gjort det hela mitt liv så det känns enklare att svara på.

Jag tycker att möjligheter med jobb finns det mycket av, till skillnad för förr i världen så har man nu mer internet jobb m.m. men tyvärr påverkas det av ens utseende, bakgrund och kön. Vilket det inte ens borde göra, ingen ska bli diskriminerad för något. Men vissa jobb tillåter bara ”vissa typer” av personer vilket inte är okej.

Jag tycker fler människor bör tänka mer ”bli behandlad så du själv vill bli behandlad”. Sverige har kommit långt i samhället med att acceptera varandra, men vi ligger fortfarande en lång bit bort. Jag tycker även vi borde bli bättre på att lyssna och höra varandra, kommunicera.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att vi människor, oavsett olikheter kan samarbeta med varandra och kommunicera. Jag tror mycket av hat kan komma från missinformation och personer som

är okunniga. Det är viktigt att kunna lyssna på varandra, respektera varandra oavsett om man har andra religioner, sexuella läggningar, politiska åsikter m.m.

Jag tror vi i världen behöver kämpa tillsammans istället för mot varandra. Alla vill väl ändå leva tryggt utan att behöva tänka på när sin nästa måltid är, om man kommer bli attackerad när man går ut nästa gång eller misär.

Om vi ska kunna bidra till ett bättre liv för våra efterkommande generationer, måste vi visa dom hur de inte ska göra samma misstager vi gjort. Visa dom att alla är lika värda och lika mycket rätt att vara lyckliga, just nu sätter vi inte så pass bra exempel som jag tycker vi borde.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vill att vi alla på jorden ska leva lyckliga. Kommit till en punkt av accepterande och respekt av varandra, som alla förtjänar. Att världen ska kämpa tillsammans och inte mot varandra, att samarbeta istället för att trycka bort varandra. Att konstant vara den bästa versionen av sig själv och mot andra.

Att människor i år 2173 kan titta tillbaka på de misstag vi begått och inte begår samma, och att själva försöker vara ett bra exempel för kommande generationer.

Tyvärr tror jag dock om världen fortsätter på den banan som den är på just nu, med koran bränningar, krig, misär m.m. Så kan det nog ta ett bra tag innan vi är på den punkten, vilket är extremt fruktansvärt att tänka sig. Vill inte alla kunna ge sitt barn, barnbarn osv det bästa förutsättningar de kan, ett ställe att känna sig trygg på?

Publicerat

13 september 2023

Berättat av

L

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00542

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!