Vår framtid

  • Thomas Pless

Berättat av Lena Pless

Kvinna. Laboratorieingenjör. Svarvarbo 2, Björklinge.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag bor på min föräldragård sen 13 år tillbaka, här bodde jag även de första 20 åren av mitt liv. Jag och min man flyttade hit ut när barnen flyttade till staden Uppsala. Vi hade då bott 23 år i samhället Björklinge 2 mil norr om Uppsala och fostrat barn. Här finns knappt några bussar så det är bil som gäller. Nu har vi två bilar medan vi under hela vårt liv klarat oss på en bil plus buss och cykel.

Jag älskar ron på landet när jag kommer hem efter en stressig dag på jobbet i Uppsala. Naturen är viktig för mig och våra katter och får.

Vi lagar främst gammaldags svensk husmanskost men tar med jämna mellanrum in nya recept från andra länder. Försöker laga lite mer vegetariskt men det går lite trögt.

Jag är 64 år.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag gillar inte dagens konsumtionssamhälle, att alla bara ska köpa saker hela tiden. Nu verkar det visserligen ha blivit bättre iom lågkonjunkturen. Att folk förstår och uppskattar att köpa secondhand hand.

Likaså är jag besviken på alla som bara ser resor som det mest värdefulla på fritiden. Det kan ju räcka med att ta en picknick utomhus, kanske på cykelavstånd. Det finns så mycket vackert i närområdet.

Jag tycker att vi behöver ta bättre hand om våra barn och gamla. Skola o åldringsvård är jätteviktig.

Finns massor mer att säga om allt!

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag följer med stor oro världskonflikterna och även hur vi människor hanterar vår miljö. Jag är orolig för mycket framöver.

Brottsligheten har krupit in alldeles för långt i vårt svenska samhälle.

Jag känner mig så liten då men försöker värna om min familj men även om människor runt ikring mig.

Igår gav jag tex en matpåse till en tiggare utanför en affär i Uppsala.

Ingen kan göra allt men alla kan göra lite.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag är positiv som människa så jag tror att vi kommer att kunna jobba vidare med alla svåra frågor i Sverige. Däremot är jag mycket bekymrad över de områden i världen som redan nu påverkas otroligt mycket av klimatet, torka resp översvämningar. Kommer miljoner att få flytta?

Jag är rädd för krigen som pågår och terrorgrupper som huserar runt om i världen.

Jag är gift med en halvest vars pappa flydde under 2a världskriget. Min dotter är gift med en halvrumän och min son är sambo med en flicka som är afghan och uppväxt i Iran. Jag värnar starkt för alla folkslag på vår jord och vill att vi ska kunna samverka och lära av varandra❤️

Publicerat

10 februari 2024

Berättat av

Lena Pless

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00670

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!