Vår framtid

Berättat av Lillann

Kvinna. Pensionär. Söderköping.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Där jag bor nu är allt helt perfekt, nästan. En lägenhet på 77kvadratmeter med uteplats som ligger vid vår innegård. Utsikten åt andra hållet är en gångväg och en å som stilla flyter genom staden. Bilvägen på andra sidan ån stör inte trots att jag inte har tjusiga treglasfönster utan okopplade från 1600-talet. Mina rabatter har börjat blomma och batteriet till cykeln är laddat. Vilken uppfinning! Trots en lite trött kropp kan jag ta långa cykelturer utmed Göta kanal och fika på de olika caféerna. I dag är det lite svalt så då passar det bra att sitta inne och skriva några rader. Diskmaskinen tar hand om sitt och radion pratar på. Kan det bli bättre?

Det skulle var ett lägre elpris eftersom lägenheten värms med direktverkande elelement. Trots elstöd är räkningarna nästan oöverkomliga. De pengar jag fick över efter husförsäljning naggas hela tiden i kanten och tanken med dem var ju att kunna resa.

Men trots det känns det svårt att tänka sig att flytta från denna idyll i markplan och där det också är nära till allt.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det stora perspektivet världen är det viktigaste, särskilt med tanke på klimatet. Om inte världen blir mer jämlik, ekonomiskt och mänskligt så spelar inget annat någon roll och det är bara människorna som kan ändra på sakernas tillstånd. Vad ska vi med välfärd till om vi inte har rent vatten, ren el, hållbara arbetsplatser och hållbar produktion.

För att rädda denna jord behöver de som i dag inte har några val att göra få en förändring så att de kan och har möjlighet till hållbara val. Tänk om alla de kvinnor och män som i dag syr alla de kläder vi känner oss ”tvungna” att köpa varje vår och höst, kunna göra något helt annat, hållbart. Det krävs naturligtvis att vi ändrar våra vanor, använder våra kläder, äter hållbart och utbildar oss, över hela världen.

Egentligen fungerar ingenting bra, det hankar sig fram, politiker ser inte längre än näsan räcker och ägnar sig åt att flirta med väljare som vill konsumera, ha och ha, men inte betala skatter som skulle kunna få fart på ett mer hållbart samhälle. De blundar för var vetenskap och forskning säger och låter foliehattarna ta plats, t o m in på Sveriges regeringskansli.

Hur ska detta sluta.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

2053

Det var på håret men klimatmålen har uppnåtts. Faran är tyvärr inte helt över, vi måste jobba vidare, men det kommer att gå, nu när majoriteten av världens befolkning är överens om det. Många fler länder kan nu räknas till de demokratiska och det underlättar fördelningen av de resurser som finns. Eftersom fler har fått möjlighet att leva ett hyggligt liv har befolkningsökningen avtagit och politikerna har insett att det inte är någon katastrof om vi t o m blir färre.

Mina barnbarn har gjort framsteg. Ett par räknar sig som världsmedborgare och jobbar gärna på olika ställen i världen, där de behövs. Ett har skapat ett dataspel som hjälper till att ge dagens barn en djup kunskap om historien och vikten av att vara rädd om jorden. Ett skriver böcker om relationer och ibland en superromantisk roman. De yngsta, nu 51 drar sitt strå till stacken för en bättre värld. En ritar klimatsmarta hus och en sitter i riksdagen och ser till att politiken inte backar till den situation vi hade på 2020-talet. Deras vardag är enkel. De har varsin garderob, inga walkinclosets. I sina trädgårdar har de växthus med solceller som effektivt värmer året runt. Där skördar de alla grönsaker de behöver. De har ett internt vattensystem med rening som gör att de inte använder nytt vatten varje gång en kran öppnas. Husen värms med ett nytt system som tar den värme som uppstår i och runt huset och transformer den till husvärme. De har en del AI-grejer som gör att de får tid över för barn och barnbarn för att inte tala om vänner. I kvarteren de bor finns gemensamhetslokaler där människor kan träffas för allt mellan himmel och jord. Författarbesök, föreläsningar, fester och motion.

FN är helt förändrat. Den världsregering som nu finns består endast av demokratier. Om ett lands utveckling går åt fel håll har FN befogenheter att gripa in med sina förhandlare.

En önskedröm har gått i uppfyllelse. Försvarskostnaderna är snart nere på 0,001%. Kanske de kan vara helt borta inom en snar framtid.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Det såg så bra ut på 2050-talet. Människor levde i fred och samförstånd. Tyvärr har utvecklingen vänt. Många människor fick hybris och startade rörelser för återgång till gamla tider. Bättre förr heter organisationen som egentligen inte är någon organisation utan löst sammansatta nätverk som är näst intill omöjliga att komma åt. De har lyckats genomdriva att alla vaccin ska bort, alla politiker avsättas, FN ska läggas ner, dödsstraff införas och det verklighetens folk ska styra. Vapenproduktionen måste tas upp igen och var och en har rätt att tillverka sina egna vapen. Det är totalt kaos i världen med revolutioner i snart sagt varje land. Avrättningsplatser har byggts upp i städernas centrum. De som halshuggs är de som vaccinera sig på de hemliga centra som finns eller som uttalat sig till förmån för en politiker. En kvinna som suttit i FN-regeringen var en av de första att avrättas i USA.

Verklighetens folk vill införa slaveriet igen. Ett slaveri där de ”vita” är herrar. Att klassas som vit kräver ett DNA-test som visar att man är ”ren” sedan generationer. Eftersom många inte kan bevisa detta krymper nu städernas befolkning drastiskt. Slavarna flyttas till läger utanför städerna. I de ”vita” kvarteren saknas ingenting. Där byggs nu stora palats med gyllene salar, fantastiska badanläggningar och fantastiska privata sovrum dit slavinnor ibland inbjuds för en natt eller två. De fester som arrangeras där går inte av för hackor. Vinet flödar och alla tänkbara rätter serveras.

Världen närmar sig undergången……..

Publicerat

2 juni 2023

Berättat av

Lillann

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00465

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!