Vår framtid

Berättat av Lina Petré

Kvinna. Präst. Kalmar.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Just nu jobbar jag 50-75% och har gott om tid för barnen, det vill jag absolut inte ändra på. Skönt att slippa stressa. Jag har påbörjat min omställning till ett ännu mer klimatsmart liv och det kommer ju att innebära en del uppoffringar men känns ändå odelat positivt. Att i stort sett sluta konsumera nytt är roligt, då får man vara kreativ!

Jag skulle önska mer tid att vara i naturen, gärna bo på en vacker plats med utsikt och tystnad och möjlighet att ha höns och bin. Att leva mer i samklang med årstiderna, hinna reflektera och vara mer självförsörjande. Om jag var rik skulle jag köpa massor av skog och göra reservat av alltihop.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Över lag har jag en syster syn, där klimatfrågan överskuggar allt. Politikernas oförmåga, de patriarkala strukturerna, makthungern och kärleken till pengar på alla nivåer hindrar den utveckling som faktiskt skulle få goda konsekvenser för vårt psykiska och andliga mående. Det är så sjukt att inte fler ser igenom hur systemet gör oss till slavar under tingen. Det må låta hur flummigt det vill, jag står fast vid det ändå. Och samtidigt anar jag motkrafter. Allt fler som engagerar sig, höjer rösten, vägrar inordna sig. Det ger hopp.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år måste vi ha vänt kurvan. Jag tror att vi går en omtumlande framtid till mötes. Den bär på stora hot, men också stora möjligheter. Vår medmänsklighet och vår förmåga till visioner kommer att behövas mer än någonsin.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år kommer ingen att minnas mig. Det är svårt att tänka så långt fram, jag kan bara hoppas. Hoppas på en enad, jämställd värld där vi ser till att resurser fördelas och lika möjligheter ges. Men jag är rädd också, för alternativet: en värld så prövad av klimatförändringar och brist på resurser att otryggheten, med allt vad den bär med sig, är det enda vi har. Det kan rentav vara så att människan inte finns kvar om 150 år.

Publicerat

6 september 2023

Berättat av

Lina Petré

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00531

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!