Vår framtid

Berättat av Linda

Kvinna. Född 29 juli 1976. Styrman. Bottnaryd.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag lever i stort sett som jag vill leva med det jobbet jag vill ha (som sjöman) och på det stället jag vill (på landet). Och jag är nöjd och tillfreds med att vi har ett barn och inte fler. Det fanns en tid när jag ville ha fler och jag kan ibland fortfarande sörja att det endast blev ett, men senast häromdagen tänkte jag på att jag inte hade kunnat leva det liv jag velat med fler barn. Det hade ätit upp mig. Men utan barn helt hade jag varit extremt ledsen och känt att det var meningslöst att hålla på med det vi gör hemma. Och det vi gör är att renovera ett litet hemman men traditionella metoder, sk byggnadsvård. Vi är båda nöjda med att det blir som vi vill ha det, men det tar också väldigt lång tid och det är ibland mer och ibland mindre frustrerande. Just nu både och. Häromdagen fick jag en intensiv känsla över att jag ville ha plats, plats för mina grejer, mina kläder och sängkläder och slippa knöla ner allt i en byrå eller ovanpå ett skåp. Inget rum av alla våra rum är helt färdigt. Det är tärande. Vid snart 48 års ålder lever vi fortfarande i ett tillfälligt hem. När ska förnöjsamheten infalla sig? Kanske när köket och sovrummet är färdigt och ”omklädningsrummet” i vårt komplementshus så alla arbetskläder kan bo där. Även om detta är en livsstil och ett hela-livet-projekt. Så hade det varit önskvärt med lite ordning och reda. Det vill jag ändra på. Och minska ner antalet saker. Det svämmar över.. Jag gillar sakar men det är för mycket nu. Det om det. Jag vill också boka in mer träning och spontana skogspromenader och mer tid för vänskap. Och ett mer blomstrande förhållande bortom småbarn och renovering.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag blir mörkrädd över vad som händer just nu i Sverige och i världen. Hur Israels ledare bombar sönder Palestinska områden och människor. Att säga det inte handlar om antisemitism utan om medmänsklighet. Det bara fortsätter och fortsätter och världen gör inget. Jag gör inget heller för det går utanför min ork och det gör mig förkrossad. Att jag inte orkar läsa på mer och ta ställning mer. Sen har vi Ryssland i Ukraina. Hur kommer det bli? Kommer Ryssland ta över mer och mer? Både med fotsoldater och nätsoldater? Alla ryska troll som påverkar på nätet. Kommer Trump bli president igen i USA? Kommer världen kollapsa framför ögonen på oss?

Och det här med svenskt medlemsskap i Nato. Jag har en dålig magkänsla när det gäller det. Men nu är vi med. Fast det känns inte bra.

Och så det inhemska. Jag mår på riktigt illa över hur fascismen håller på och bli normaliserat. Som i Tyskland på 30-talet och jag är en del av problemet som inte säger något. Igår störde ett gäng för första gången en samling med föreläsningar i Stockholm, dvs de slog talare och sprejade besökare i ansiktet och filmade samtidigt. Och SD som förkastar men ändå inte. Det är deras svans som orsaker detta och dagens politiker som har låtit det ske genom att jamsa med. Hur kan vi ha en ordförande i justitieutskottet som helt uppenbart inte är demokratisk? Att jag ska tänka när jag skriver det här nu att det kanske inte är så smart, att det kommer hittas vad jag tycker, snart?

Jag gillar att medvetenheten ökar hos vissa medan den minskar hos vissa. Eller de blundar för den. Konsumtion är det viktigaste på jorden för vissa. Vi utarmar möjligheten att bo på landet. Vi tar inte tillvara på människors kompetens. Vi ska börja med visitationszoner för att gängkriminaliteten har blivit vidrig.

I min bubbla, allt är bra. I det stora; förfärligt.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Fred! Ta hand om jorden! Harmoni! Att alla ska vara snälla och respektera varandra. Det gäller i allt. Varför ska alla vara så himla arga på varandra? Så mer tillfreds. Mer medvetenhet. Hela Sverige ska leva. Utnyttja inte naturresurser till max. Fortsatt gratis sjukvård, men bra sjukvård också. Alla ska må bra på sin arbetsplats. Vi ska inte behöva mer resurser till vården samtidigt som det måste sparas. Det går inte.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Kommer jag ha barnbarn som lever? Kanske. Vi får barn sent i min släkt. Men de mpste ju leva länge också. Kanske barnbarnsbarn. Jag önskar att någon av mina ättlingar bor kvar i det vi har byggt upp och kan leva på det och trivas med att bo där och bevara det och tycka om att bo där. Jag hoppas också att det inte ska finnas platser på jorden där det inte går att bo pga krig eller naturkatastrofer. Utan alla kan bo där de vill, i sin hembygd om du vill eller flytta om du vill det. Att det inte ska vara extremtemperaturer. Att extremfattigdom är borta. Att Sverige återigen är ett land att vara stolt över, att vi kommit långt. Att vi ska kunna dela med oss. Att det finns jobb. Att AI inte tagit över och vi lever apatiska. Ungefär så…

Publicerat

25 april 2024

Berättat av

Linda

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00735

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!