Vår framtid

  • Erik Wassén

Berättat av Magnus Boström

Man. Administrativ chef. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag lever ett gott liv tillsammans med min man.

Vi bor i Stockholm vid Stureparken. Vi båda har gångavstånd till våra kontor i Garnisonen respektive Filmhuset.

Familjen består av oss två och vår tax Pehr. Vi har två barn som är utflugna och bor några kvarter bort. Det första barnbarnet har kommit, det blir kanske fler, det vet man inte.

På helgerna packar vi in taxen Pehr och en kylväska med mat i vår bil och åker ner till Mem där vi har vårt landställe. Där spenderar vi alla helger och mycket av vår lediga tid oavsett årstid. Det är ofta där vi umgås med våra vänner som får komma ner och bo över en natt eller två.

Vår och sommar är det ganska mycket trädgårdsarbete i Mem, håller på och planterar rhododendron i slänter och sätter bokar och pilar för att ersätta de träd som fallit. Allt det nya vattnar vi ganska intensivt med vatten som vi pumpar upp från Göra kanal. I övrigt är det mest gruset som tar tid att hålla fritt från ogräs.

Höst och vinter jagar vi i på vår mark i Östra Ryd som ligger nära Mem. Då får jakttaxen Pehr visa prov på sin skicklighet att spåra och driva rådjur och hjort.

Vi har även en liten våning i Palma dit vi åker ibland under perioden sen höst till tidig vår.

Hemma har vi mest ärvda möbler eller saker köpta på auktion. Favoritbutiken är Svenskt tenn, men det är höga priser där så inköp övervägs noga och under lång tid.

Våra matvanor är ganska stabila, jag äter en stor frukost med yoghurt, müsli, två smörgåsar, juice och Sir Williams från Sibyllans tehandel. Vi äter mycket kött, men i princip bara det vi själva jagat. Min vardagslunch består av två rågskivor med philadelphiaost, lax och bladspenat och på kvällen brukar maken laga middag. Vi tar ofta en drink kl 18:00 innan middagen och dricker vin till maten, utom mån, tid och torsdag som är alkoholfria dagar.

På kvällarna tittar vi ofta på TV, lite för mycket kan jag nog tycka och försöker både stänga av TVn och lägga undan mobilen för att läsa istället. Är med i två bokklubbar, en där vi läser nya och ofta lite kontroversiella böcker och en där vi läser gamla klassiker.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tänker att vi i Norden och Sverige lever i ett mycket välordnat samhälle. Man förväntar sig att allt fungerar. jag upplever att jag möts av respekt och blir lyssnad på. Det är krattat, städat, lugnt och tyst. Till den grad att det nästan känns lite sterilt och dött ibland. Jag tror dock att det finns stora kontraster där det är rörigt på vissa platser, i en del skolor. Lugnet bryts då och då av plötsliga utbrott av våldsamheter.

Ibland blir jag lite förvånad över hur fula miljöer man skapar, eller hur man förfular befintliga miljöer. Det finns ett ointresse för estetik eller till och med ett förakt eller rädsla för det vackra och behagliga.

Fula och naturvidriga byggnader uppförs, de är inte funktionella och de går inte att renovera utan mycket stora insatser. Detsamma gäller mindre föremål vars design ofta är onödigt krånglig på bekostnad av dess användbarhet och hållbarhet.

Mycket av debattutrymme går åt till vad som är fel och vad som inte borde få förekomma, mindre går åt till att skapa visioner, diskutera lösningar.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas vi inom de kommande 30 åren ser ett ökat intresse för vetenskap, forskning, kunnande och fakta. Att fossilfri transport har kommit en bit på vägen och att vi har rena och trygga energikällor.

Förhoppningsvis har vi en ökad jämställdhet mellan könen där män och kvinnor har samma livslängd och är representerade inom alla möjliga yrken.

Vi kommer ha olika bakgrund och jag hoppas nyfikenhet och respekt ska råda mellan olika grupper i samhället.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att år 2173 är Sverige ett land med mer skog och vilda djur än någonsin tidigare.

Vattnet i våra sjöar är renare och på många ställen drickbart. Det har blivit lite varmare så ekar växer lite längre norrut och bokskogar börjar bre ut sig i de sydligare delarna av landet.

Detta har vi åstadkommit genom att vi har renare energikällor och vi har bra metoder för hur vi återbrukar material.

Cancer och hjärt-kärlsjukdomar kan behandlas mycket effektivt så det är främst virus och bakterier som är det stora hälsohotet.

Vi arbetar på helt nya sätt, AI har tagit över många av de moment som upptar stora delar av vårt yrkesliv i dag. Istället handlar mycket av arbetet att kunna ställa rätt frågor. Detta påverkar även hur vår konstitution ser ut. Regering, riksdag politiska partier och allmänna val har ersatts av något annat. Kanske någon form av råd som förnyas enligt algoritmer som det kommer bli en del stridigheter kring. Monarkin är ett minne blott men slotten och miljöerna vårdas ömt.

Samhället kommer att bestå av olika grupper som lever i princip helt åtskilda, det utvecklas olika dialekter och vanor. Inom landets gränser kommer vi se ganska stor rörlighet. Städerna finns kvar men växer inte längre. Bostäder byggs i landets alla delar, byggnaderna är i mindre skala och kommer vara lätta att demontera och bygga upp på nytt. Städerna kommer bli grönare. Istället för nya parker kommer man låta skogen krypa in på områden som tidigare var avsedda för biltrafik och parkering. Vi kommer se ängar och träd där det nu är betongytor.

Tyvärr kommer krig och terrorhot vara ett påtagligt inslag, så stora resurser satsas på beredskap och säkerhet. Hoten kommer både utifrån och inom landet.

Vi kommer klä oss i ganska heltäckande, färggranna, luftiga och lätta plagg av mjuka material som andas och ger både svalka och värme. Vi kommer bära hatt eller huvudbonader av olika slag när vi är utomhus.

Och många av oss kommer ha det mycket bra.

Publicerat

4 juli 2023

Berättat av

Magnus Boström

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00489

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!