Vår framtid

Berättat av Maria Mjörnestrand

Kvinna. Född 9 april 1956. Pensionär. Lidköping.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag har det bra, tror inte jag haft det så här bra i hela livet. Är pensionär och lever ett gott liv, bor själv men har ett rikt socialt liv och är än så länge frisk och pigg. Jag kan unna mig en god vardag och känner mig trygg. Bor i de centrala delarna av en småstad och tar till vara på utbudet, både vad gäller shopping, restauranger/fik och kultur.

Världs-och samhällsutvecklingen oroar mig men jag är gammal. Dock oroar jag mig mer för hur min 27-åriga dotters framtid ska se ut när demokrati och välfärd demonteras.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är gammal skolmänniska och ser med frustration hur skolan tappar greppet och i och med det barn och elever. Det är de som är framtiden och tappar vi dem är framtiden grumlig. Allt grundas i hemmen, i förskolan och i skolan: värdegrunden, demokratin, tron och hoppet om framtiden.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år finns nog inte jag men förhoppningsvis min dotter. Jag hoppas att politikerna har sansat sig och börjat bygga ett tryggt samhälle som vilar på demokrati och mänskliga rättigheter igen. Att det finns en framtidstro och en omsorg om människor och allas lika värde.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om världen och mänskligheten finns kvar och inte gått under i kärnvapenkrig eller klimat- och miljöförstöring, så hoppas jag att vi lärt av historien och att världsordningen är en annan där vi lever i fred och frihet.. Jag tror dock att västvärlden har nått sin undergång.

Publicerat

2 november 2023

Berättat av

Maria Mjörnestrand

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00597

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!