Vår framtid

Berättat av Marie Lindholm

Kvinna. Född 22 juli 1959. Pensionär. Degerhamn.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att jag har det bra i de flesta avseenden. Min sambo och jag flyttade till Öland 2015 och köpte ( billigt -600 000kr) ett hus i Degerhamn. En hel del att renovera och fixa till men fullt beboeligt ( och fullt med stora husspindlar!). Ett stort plus är att det ligger jättenära kalmarsund. Aldrig hade jag väl trott att jag skulle ha råd med ett hus vid havet! Vi lever sparsamt. Hobby är fågelskådning för främst min sambo Kalle och även ridning och körsång för mig. Vi är båda pensionärer nu så inkomsterna har ju krympt väsentligt, men jag hoppar in på timmar på förskolan och biblioteket här i byn då och då. Vi har satt in en kamin i vardagsrummet nere och min sambos ( orealistiska) förhoppning var att den skulle värma hela huset ( vilket naturligtvis inte går- utan är ju ca 160 kvadrat och isoleringen är bristfällig), men vi sparar ändå mycket el med den. Ifjol, när elen var så dyr, var vi nere i drygt 6000 KVt på ett år. Ved har vi gratis då alm- och askskottsjukan har dödat massor med träd och markägaren är bara tacksam att vi tar hand om eländet( för det är det- tex har Västerstadsviken almlund stendött). Det är oroande med biologiska sjukdomar som sprider sig. Vi har ju också ” fågelinfluensan ”, och det händer att vi skickar in döda fåglar till SVA. Maten har också blivit markant dyrare, men vi äter i stort sett som vanligt. Dock är vi restriktiva med lax och har slopat odlad sån och äter bara viltfångad från stabila bestånd. Efter att ha sett hur kycklingar behandlad under uppfödningsformer och vid transporter har vi slopat det också. Undantag är om jag ( det är alltid jag som handlar för jag håller mig till inköpslistan!) hittar KRAV- märkt kyckling. Ägg köpet vi oftast av lokala bonden, vars höns traskar runt på gårdsplanen. Sen över 30 år tillbaka äter jag inte heller kött. Vi försöker odla litet, tex sallad, när och kryddor, men rekommenderas inte att odla nåt som växer under jord, då vi bor nära Cementa och det sen gammalt ligger allt möjligt i jorden…..

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Ojojoj, så världen ser ut just nu, med kriget i Ukraina och Palestina….. och sen har vi ju Trump i USA som ju, tyvärr, verkar bli president igen. Min bror i USA med familj( fru och 20-årig son) är också oroade. De är båda välutbildade och röstar definitivt inte på Trump. Men Biden ser jag som en nödlösning – jag anser honom alldeles för gammal! Här hemma har ju ” högern” makten just nu. Det går väl hyfsat och regeringen gör nog sitt bästa, men jag vill se ett maktlysten vid nästa val. Vi blev nog tvungna att gå med i NATO när ” alla andra” var det runt omkring oss. Visserligen skulle NATO nog inte acceptera att tex Ryssland anföll Sverige utan hjälpa oss ändå även om vi inte var medlemmar, men vi kunde ju inte gå omkring och hoppas på ” gratis försvar” hur länge som helst. Här på Öland går allt sin gilla gång. Våra två kommuner tillhör de tryggaste i Sverige. Bron ger oss tillgång till fastlandet och främjar leveranser till övriga landet. Tex går 500 000 liter mjölk varje dag från Öland till resten av Sverige! Det är mycket prat om vindkraft här också, ute till havs Bla vill man sätta upp 17 sy 300 m höga verk ute i sundet här, bara 4(!!) km från land! De påstår att det inte kommer att störa ett dugg…. Personligen vill jag ha dem längre ut, tack!

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas verkligen att världen har fått mer fred om 30 år! Annat viktigt är ju också att vi och resten av världen på allvar tagit itu med klimatförändringarna!! Annars är jag rädd att vi kommer att ha betydligt fler naturkatastrofer än idag! Kol och olja hoppas jag har fasats ut för gott vid det laget. Sen hoppas jag ju på att fler människor i världen fått tillgång till rent vatten och toaletter. Bara en sån sak förbättrar ju levnadsstandard och minskar barnadödlighet oerhört! Mycket viktigt är också att alla länder vid det här laget har satsat på utbildning för alla ( inkl flickor!) för har ett land en välutbildad befolkning gynnar det hela samhället!

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år tror jag att de nordiska länderna på nåt sätt är ett land…. På samma sätt är världen indelad i större samarbeten och man ser mycket mer till helheten än enskilda små nationer. EU är på ett sätt ett första steg mot detta. Om vi inte vid det laget fått bukt med klimatförändringarna så tror jag att vissa delar av jorden är obeboeliga, pga höjd havsnivå och för hög temperatur. Möjligen har jordens befolkning minskat i antal. Man har nya, tåligare sorters grödor och jag tror inte vi äter lika mycket kött ( och djuruppfödningen har alltså minskat då vi inte ” har råd” att låta djur på bete uppta yta som måste gå till odling). Förhoppningsvis är krig och konflikter ovanliga. Vi har insett att vi måste lägga resurserna på att klara vårt levnadssätt.

Publicerat

26 april 2024

Berättat av

Marie Lindholm

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00738

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!