Vår framtid

  • Marlene Lidén

Berättat av Marlene Lidén

Kvinna. Född 27 januari 1975. Miljökonsult. Umeå.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag är så tacksam för det liv jag och min familj lever! Marginalerna med en vuxen och tre barn är små, och numer är ens små resor inom landet omöjliga. Men vi siktar på de enkla äventyren: badstränder och vacker natur nära Umeå, och familjestugan som är vårt andra hem. Är på väg till ett nytt jobb, som är inom det fält där jag vill vara: en hållbar framtid, och bevarandet av våra hotade arter och naturmiljöer. Det finns så mycket fantastiskt i vår värld, och vi behöver alla bli mer nöjda med det enkla och nära, för att våra ekosystem ska kunna läka. Själv hoppas jag också på att mina fantastiska barn fortsätter sina egna sätt att utvecklas, och att jag kan fortsätta vara deras största supporter. I år hoppas jag blir året då jag vandrar mer och träffar mina vänner riktigt ofta, efter något år av press och stress med annat.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Så mycket är bättre nu än förr! Respekten för olika människors rätt att vara just sådana de är, inställningen att samhället ska vara inkluderande. Jag tror att intolerans och vi-mot-dom är i pendelns yttersta läge: snart vänder det! Själv har jag alltid röstat rödgrönt, men varje regering fångar upp viktiga facetter av vad väljarna tycker är viktigt och bortglömt. De bra sakerna brukar överleva regeringsskiftena, och i det växelvisa slipandet mellan vänster och höger växer kanske de mest långsiktiga lösningarna fram? Jag är optimist, men hoppas på både ett starkt försvar, en bra sjukvård och stora satsningar på naturvård: alltså anser jag att vi får lov att betala vad som krävs i skatt. Den gemensamma samhällsväven och vår gemensamma natur är viktigast, exakt hur mycket lyxkonsumtion vi får råd med sedan är sekundärt.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill säga samma som David Attenbourough i ”Ett liv på vår planet”: naturen kan repareras! Vi måste bevara all den värdefulla natur vi har, men också börja restaurera livsmiljöer för alla de arter som idag är tillbakapressade och minskar i antal. Med klimatförändringarna kan det gå mycket fort – och vi måste ha en beredskap. Men vi måste också värna människan: i allt vi konsumerar – hur bra blev produktionen för de människor som berördes? Det jag vill att mina barn ska lära sig är humanism, respekt för naturens mångfald och en tillit till att människor har en oerhörd kapacitet. Visst, vi kan förstöra på en nivå som ingen annan art kunnat. Men, vi är också enorma på att hitta lösningar på problem! Det kommer att gå bra. Just för att vi kommer att kämpa. Vi kommer fila på de där lösningarna, planera hållbart på företag och i kommuner, och vi kommer vilja se och hjälpa varenda en av våra medmänniskor.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Ah. Klimatkrisen har kulminerat, de är en självklarhet att leva inom en hållbar konsumtionsram och det våra samhällen genererar i överskott kommer gå till att säkerställa ekosystemens välmående. Just för att vi kommer att ha fått kämpa så mycket för att klara klimatkatastrofer över hela planeten, så kommer krig att ha blivit ett historiskt fenomen. Istället kommer internationell juridik att vara stort. Respekten för olika etniciteter och urfolk är numer självklar, men alla kulturer har också behövt anpassa sig för att eliminera inslag av förtryck och sexism. Humanismen har vunnit. Demokrati som samhällsmodell har vunnit och inom politiken är populismen död. I denna tid tänker man mer på andra än på sig själv, allt annat är ociviliserat. Och andlighet, religion och en närhet till det levande är högt prioriterat medan ytliga attribut anses väldigt otidsenliga.

Publicerat

28 januari 2024

Berättat av

Marlene Lidén

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00660

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!