Vår framtid

Berättat av Mårten Westberg

Man. Född 4 november 1961. Beteendevetenskaplig konsult. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Sen 2004 har jag försökt komma ner i tre tons utsläpp av klimatgaser/år. I början var det ganska lätt. Sen insåg jag att båttrafik är lika illa som flyg, och att utsläpp utomlands inte hade räknats med i mina kalkyler. Samtidigt räknar de nu med att ett ton co2 om året är maxgräns för planetär hållbarhet. Senast hamnade jag närmare fyra än tre ton.

Jag har inte bil. Jag flyger en gång vart femte år. Jag äter inte kött. Jag har solceller på taket både i stan och på lantstället. Jag har ett mycket bra liv, men jag kan inte dra ner så jättemycket mer på utsläppen.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

En del av mina vänner pratar om att vi måste konsumera mindre. Sänka BNP. ”Degrowth”. Andra vänner flyger, äter kött och släpper säkert ut långt över 10 ton co2/år. De fnyser åt tankar som ”degrowth”.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag tror mina barn kommer få se klimatet skena, polarisarna smälta och extremväder skörda offer på en skala som påminner om guds straff i första mosebok. Allt går förstås inte käpprätt och helvete, men mina barn och barnbarn kommer knappast få växa upp i en så problemfri värld som mina föräldrar och deras föräldrar gjorde.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Ställda inför katastrofen lärde vi oss konsumera hållbart!

Vi fick ordning på CCS (lagring av klimatgaser) i stor skala och större delen av Australien och Sahara har blivit gröna igen. Flyget drivs med vätgas som skapats till havs av sol och saltvatten. Bilar drivs med el sen nyproduktion av fossildrivna bilar förbjöds 2030.

Forskningen om djurs känslor fick köttätande att framstå som alltmer barbariskt, tills det förbjöds 2050. Nu flyger folk till mellanöstern för att få äta kött. Det är bara där det fortfarande är tillåtet.

Publicerat

13 september 2023

Berättat av

Mårten Westberg

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00543

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!