Vår framtid

  • Susanne Edler

Berättat av Martin Ekdahl

Man. Född 19 maj 1977. Teamledare. Rostock.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag vill titta mindre på min mobiltelefon och mer i böcker. Världsläget och de ständiga händelserna gör att jag ständigt tittar på mobilen. Egentligen till ingen nytta. Jag är rädd att gå miste om något och håller ständig koll på den evigt tickande nyhetsströmmen. En dag, när äntligen kriget mot Ukraina är över, ska jag lägga undan min telefon och plocka ned fler böcker från bokhyllan.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att mycket inte funkar bra i Sverige längre. Identitetspolitik och polarisering förstör samhället. Istället för att söka gemensamheter sliter politikerna sönder väven som håller ihop samhällskroppen. De anklagar gärna medborgare för extremism men gör samtidigt allt de kan för att elda på extremism och splittring. Vi går från hysteri till hysteri och kommer aldrig till ro. Det kommer att förändra det land jag växte upp i i grunden.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att vi kommit ur cyklerna av ständigt nya hysterier, att vi gemensamt jobbar på att laga och utveckla vårt samhälle. Jag hoppas att Europa gör sig sig självständigt från andra stormakter i världen och samarbetar med sina vänner rubt om på jorden. Jag hoppas att människan redan har tagit sitt stora språng ut i solsystemet och mot främmande världar långt bort från vårat eget grannskap. Att vi utvecklas istället för att avveckla oss själva.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att Sverige fortfarande finns och att svenskarna fortfarande är ett folk som lever i fred, välstånd och frihet. Jag hoppas att norden är en integrerad part att ett starkt, stabilt och oavhängigt Europa. Jag hoppas att mänskligheten tagit det stora språnget ut i världsrymden och bildat kolonier på främmande världar. En stor fri och vild mänsklighet på väg mot nya äventyr.

Publicerat

4 maj 2024

Berättat av

Martin Ekdahl

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00748

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!