Vår framtid

Berättat av Mia

Kvinna. Född 27 april 1964. Konduktör. Drammen, Norge.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag jobbar och bor i Norge sen 17år. Men tillbringar mina veckoledigheter hemma i Sverige.

Jag gillar: att leva dubbelliv. I Norge känns allt lite mer oskyldigt och som in the good old days. Här värnar man om dom anställda. Bra betalt och inte lika pressat som på den svenska arbetsmarknaden. Facket är starkt. Och kriminaliteten är inte lika utbredd här.

Jag gillar att ha ett aktivt friluftsliv. Skogen är rätt runt hörnet och besökes dagligen. På vintern erbjuds både längdåkning och slalom inom en radie av 15minuters. Men jag har tyvärr blivit latare med åren. Men uppskattar att möjligheten finns.

I Helsingborg njuter jag av platt landskap och ljudet av vågorna som rullar in på stranden. Jag älskar att mycket är som det alltid har varit. Med lördagsmorgonen med ring så spelar vi och melodikrysset. Jag älskar vår svenska husmanskost och starka traditioner vid jul, påsk och midsommar.

Jag jobbar på tåg i Norge och har en stark tro på att en fungerande kollektivtrafik är väldigt viktig i det fungerande kaos vi lever i.

Jag måste erkänna att jag inte tar mitt miljöansvar fullt ut. Konsumerar och handlar för mycket. Tyvärr ett barn av min tid med egoistiska tankar. Kanske för att jag är barnfri?

Vad jag vill förändra:

Jag skulle önska att man i framtiden ser Norden som ännu mer homoget. Att det blir enklare att få med sig intjänad pension rättvist utan att bli dubbelbeskattad.

Men samtidigt att vi behåller vara olikheter när det gäller mat, kultur, design.

Jag skulle vilja att det satsas mer pengar på kollektivtransporten. Det är inte försvarbart att vägar byggs ut för att hysa dyra bilar med 1person bakom ratten.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vi är lyckliga som lever i en del av världen där det råder fred. Och jag är ännu lyckligare för att jag lever i Norge som har enorma rikedomar bundna i oljefondet. Men trots rikedommarna är man ytterst sparsam med att använda dom.

Jag tycker att det är bra att vi i Norge får full ersättning när vi är sjuka upp till 1år. Utan nån karens. Sjukvården fungerar bra. Det är lätt att få remiss till specialist om man behöver.

Det känns som vi har ett tryggt försvar eftersom vi har NATO i ryggen. Polisen och Tullen är duktiga och närvarande.

Norge har stora naturtillgångar med vattenkraft, gas och oljan-om än påkopplingen på EUnätet gjorde att kostnaderna steg väldigt

Det finns SÅ mycket att vara tacksam och nöjd över, men det känns som om det är mycket mer som borde förändras.

Jag skulle vilja:

×Ge Polisen och tullen mer medel, och makt, så att vi kan stoppa kriminaliteten.

×Tvångsintegrera dom stackars flyktingar som kommer till våra land. Först och främst genom att få ut kvinnorna till obligatoriska kvinnogrupper där dom får inblick i våra traditioner och språk. Ge dom en självkänsla så att dom kommer ut i arbetslivet. Det samma med barnen. Ge dom gratis obligatorisk dagis/förskola.

xVärna om våra nordiska språk så att dom inte glöms bort och vaskas ut. Invandrarsvenska/norska är förkastligt.

xVärna om dom små jobben. Där vi tillåts att ta hand om, prata med, våra gamla. Och där alla som inte känner sig behövda får något att göra istället för att gå sysslolösa. Parkarbeten, hjälpa bönderna.

xGe mer pengar till kollektivtrasporten. Framförallt utbyggnad av järnvägen och satsning på höghastighetståg.

xoch mitt sista kryss är det mest negativa….Vi är för många människor på jorden och vi blir bara fler. Det behövs en pandemi/katastrof som rensar upp och låter jorden starta om på nytt.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30år vill jag att man har kommit på hur man ska rädda vår skog som idag allt mer dör.

Jag vill att politikerna samarbetar mot gemensamma mål istället för att smutskasta varandra. Man visade under koronaepedemin hur man tillsammans tog ansvar över partigränserna(i alla fall hör i Norge).

Jag önskar att vi fortfarande lever i ett fritt och fredligt Norden. Och jag hoppas Sverige har vunnit kampen över dom kriminella gängen!

Jag hoppas att det kommer fler kvinnor som stadsledare och att det bidrar till mer fred.

Jag hoppas att man stryper utvecklingen av AI så att vi människor fortsätter att bestämma.

Jag hoppas att vi backar in i framtiden. Att vi söker oss tillbaka till mer enkelhet och ett nedkopplat liv.

Jag hoppas att jag är en frisk 90åring som har hittat min plats. Gärna med en liten trädgårdsplätt som jag kan sköta. Jag har inga egna barn, men hoppas att min lilla familj har det bra och att vi håller kontakten. Jag ska bli en hejare på att baka småkakor och bjuda på fika!

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att det var på 1980talet som jag läste en artikel om Kiruna kommun i ett reklamblad från systembolaget som ändrade mig för alltid! På den tiden var vi 5 miljarder invånare på jorden. Och Kiruna kommun var till ytan en av världens största kommuner. Föreställ dig nu Kiruna kommun som en helt platt parkeringsplats utan sjöar, träd och berg.

Föreställ dig sen att världens alla invånare kördes upp till Kiruna. Alla kineser, afrikaner, indier, osv, osv. ALLA! Och om alla ställde upp sig i ett rutmönster så kunde ingen röra vid varandra! Eftersom vi alla fick en ruta på 2x2m. Då tänkte jag….varför bråkar vi och krigar när alla får plats i Kiruna?

Jag undrar hur ni har det i 2173…

Får världens befolkning plats i Norrland? Är Kiruna beboligt efter all gruvverksamhet?

Är det fred i vårt land?

Jag hoppas att Sverige fortfarande är ett fritt och fredligt land. Att 2 generationer med nytänkande har lyckats att bromsa upphettningen av jorden och därmed isar som smälter. Jag ser för mig att ni har insett skogens värde och vårdar den ömt. Naturen är fantastisk och ger så mycket tillbaka om man är snäll mot dem. Jag hoppas att ni har behållit koloniträdgårdarna i stadsmiljön. Dom ger så mycket glädje, och mat, för oss som bor i stan.

Dessverre så tror jag att något land har tryckt på den stora röda atombombsknappen och på så vis förorsakat stor förödelse lokalt. Jag tror att ni har genomgått ett 3:e och kanske 4:e världskrig. Pandemier har kommit och gått. Och endast de starkaste har klarat sig.

Jag tror att EU har vuxit sig för stort och har upplösts och har ersatts av ett forum som bara jobbar med miljöfrågor.

NATO är starkt, men pressas hela tiden utifrån.

Jag tror att ni har fått många klimatflyktingar som söker sig bort från värme och katastrofer.

Sverige har kanske blivit ett modernt utvandrarland a la Moberg. Där man brukar sin egen plätt jord som man har fått mot att klara sig själv.

Jag tror att AI har tagit över många arbeten. Men jag hoppas att alla serviceyrken har fått en högre status.

Och jag hoppas att ni sätter av tillräckligt med pengar till kultur. Och att ni UTNYTTJAR kulturen. Som teater, museum! Sitt inte hemma. Ut och roa er…som vänner❤️

Publicerat

16 maj 2024

Berättat av

Mia

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00760

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!