Vår framtid

Berättat av Mikael

Man. Född 25 juli 2006. Student. Hjulsta.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Mannen, det är Mikael här. Går första året i gymnasiet som, medans jag skriver, har snart nått sitt slut. Betygen är ganska bra och ja, kommer för första gången sommarjobba. Livet rullar på, både på gott och ont. Har äntligen gått från en barn till… äldre versionen av barnet. Jag är inte 18 än så kan inte lagligt sätt säga att jag är vuxen.

Vet du vad jag tycker är långtråkigt att höra folk prata om? Hjulsta, mitt hemstad, att det är ett dåligt ställe med massvis av skjutningar och något liknande. Platsen är inte så hemskt som det står på tidningar, om man fortfarande läser dem. Rykten som platset har vill jag att det ska förändras. Vi får se vilka fördomar regionen kommer ha i framtiden.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Livet här på jorden, mannen, kommer att vara översvämmat. Människor föder och föder, sjukdomar blir det färre av, asså jag tror att inom 100 år kommer vi överstiga 10 miljarder människor på jorden. Vissa ställen som Japan har faktiskt tillväxten sjunkit, det finns fler äldre än unga som gör så det kommer vara mindre som betalar för deras pension.

Sverige nuförtiden ser risigt ut; vi är den enda landet i Norden som är inte med i NATO. Jag är en del ryss så om något konflikt sker med Ryssland så är jag säker men inte majoriteten av människorna som inte kan ryska. Jag är ganska säker på att en till kall krig kommer att uppstå. Vi får se, helt enkelt.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Mannen, Mikael kommer få så många kontakter att han kommer att bli den första personen på Mars. Alla kommer att veta vem han är. Han kommer ha massor med olika yrken att det finns inget att vara uttråkad över.

AI är något nytt just nu i världen. Det kommer vara något som varje land kommer att syssla med. Robot assistenter och liknande.

(P.s. Jag har ingen aning varför jag skrev i tredje perspektiv, det får väl bli så.)

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att Sverige får bort nationella provet från skolsystemet. Sverige är ganska väl utvecklad så det kommer finnas andra sätt att betygsätta elever, om det ens kommer finnas ett skolsystem.

Publicerat

29 maj 2023

Berättat av

Mikael

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00446

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!