Vår framtid

Berättat av Minkey

Könstillhörighet: annat. Född 17 januari 2004. Elev. Skellefteå.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Nu i år 2023 har jag ganska bra liv. Jag har bra möjligheter och rättighet. Att flytta till Sverige för mig var liksom jag har bytt min livsstil, mitt sätt att tänka och jag blir vuxen snabbare. Jag kan tjäna pengar även jag är 16 år gammal. Det kände jättebra att jag kan skaffa pengar själv. Men det var också trött jag var jättetrött, Ibland.

Skolor i Sverige är bra. För att det är frivilligt och alla lärarna är snälla mot elever. Vi har gratis skolmat. Vi kan prata om olika saker med lärare.

Lagar i Sverige är ganska svag i min åsikt. Min kompis säga till mig att en gång när hon var i toaletten som hon ska bara tvätta händerna så hon hade inte stäng dörren, så en kille invandare kom in och försökte våldta henne (I skolan). Hon har berättat den till läraren och polisen men de gjorde ingenting. I min åsikt jag tycker att det behöver förändrad och det måste blir bättre.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Nu har det blivit bättre om att alla människor är lika värde. Att man ska mobba de som annorlunda från sig själv. Men det är inte hela världen som tänker så. Många är fortfarande tänker på negativa sätt. Jag vill att det komma inte finns de där tänker.

Arbetslöshet och hemlöst har också blivit bättre men om man kolla i många olika länder finns mycket kvar de som har inte bostad och måste sova utomhus i kall eller varm värdet. Eller de som arbetslös, de vill jobba men nu har vi inte chans till de. Många som har inte så bra utbildningar och det betyder att de inte kan jobba. Jag vill också att vår värld är mer öppen för de som har inte bra förutsättning.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill att min nästa generationers ska inte känner sig jobbigt om allt. Till exempel familjen ekonomi eller om hur duktiga är de. Att de kan känner sig kyla ,inte stressa och känna bekväm.

Om 30 året vill jag att inflation ska minska i alla länder. Det kan vara svårt men jag tycker om vi alla hjälpa så det kan hända. Det hjälpa att alla har bättre ekonomi i familjen. Jag vill se alla jobba och har bostad. Samhället ger mer möjligheter till de som har inte så mycket möjlighet att studerar eller att köpa mat.

Alla människor ska respektera varandra. Även de har mindre än dig (t.ex. pengar). Ingen mobbare i samhället. Nu känner jag att flera som respektlöst. Flera som strunta i andra rättigheter och kände att det var okej trots att det faktiskt inte okej.

Jag vill att bilen kan köra utan slappa ut giftiga gaser Som kan gjorde att jorden blir varmare och varmare. Att vi bryr sig mer om miljö och djuren. Jag vet att nu i år 2023 flera som kämpa om den här. Men det är inte alla som tänker på det. Många tänker bara sig själv.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag vill att alla komma prata samma språk för att det komma blir lättare när man ska kommunikation. Och jag vill att alla ska tänka att alla människor är lika värde. Att alla har egen bostad, alla har jobb. Jag vill att alla ska känna sig trygg att vara i jorden. Ingen kriminal.

Jag vill att alla djur kan prata som människor för att säga vad har de tänkt. Många gånger som jag tycker synd om de att de kan inte prata eller säga någonting. Till exempel när de ont någonstans eller vill har någonting. Eller när deras ägare dog, de kan inte reagera något även de var jätteledsen men vi kan inte trösta de och kan inte förstår. Jag tycker att det var jättejobbigt för de.

Om teknologi tycker jag att vi komma har typ osynlig telefon som vi har sett i många filmer. Att de kan bara skriva i luften och se vad har de sökt. Och jag vill att i 150 år efter har teleport dörren som man kan gå vad som helst man vill. Tänkt om man kan träffa sin familj eller personen man älska varje dag även man bor i olika länder, tänkt om hur glad man komma känna. Det kanske vara den metod som upprätthålla en kärleksrelation på långa avstånd.

Det är allt jag vill att världen ska ser ut. Att alla människor ska känna sig glad oavsett vad man bor eller vad man är.

Publicerat

6 april 2023

Berättat av

Minkey

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00259

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!