Vår framtid

Berättat av Mona

Kvinna. Född 6 juli 1953. Pensionär. Göteborg.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Eftersom jag har haft den otroligt fantastiska förmånen att få gå i pension vid 65 års ålder med bibehållen hälsa, och numera bättre hälsa, och ganska trygg ekonomi, så måste jag säga att den här tiden är livets efterrätt. Att själv få styra mitt vardagsliv och att ha tid att lyssna på mina barn och barnbarn är så skönt!

Bor sedan pensioneringen i centrala Göteborg och har allt inom gångavstånd. Flyttade hit under covidpandemin och njöt av att det ändå var så ren luft. Så här några år senare är jag helt förskräckt över hur smutsig luften är när nu pga all trafik i innerstaden, och hur fult det är med alla parkeringsplatser.

En annan orsak till välbefinnande är att jag endast köper och lagar mat som jag verkligen tycker är god. Förr när jag fick anpassa matlagningen till andra i familjen och till begränsad tid så var det inte så roligt med mat och matlagning. Har upptäckt att ju enklare mat, desto godare. Lite gochujang i tomatsåsen så blir det godare t ex. Kokt färsk vitkål är jättegott. Airfryern är en välsignelse.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Som gammal lärare har jag funderat en del på vad skolan kan bidra med. Jag tycker fortfarande att det talas, diskuteras och undervisas alldeles för lite om vad demokratibegreppet är, att tanken på demokrati måste finnas med och aktualiseras hela tiden i våra liv. Jag tror att många antidemokratiska strömningar i samhället beror på okunskap och dålig koppling till historien.

Jag tänker också på att alla ungdomar, både de som har utlandsfödda föräldrar och de som har svenskfödda föräldrar, är de som ska se till att även framtiden i landet blir hyfsad och demokratisk. Har arbetat i många år i förortsområden och vet vilken enorm potential och vilken målmedvetenhet många barn och ungdomar har där.

Har uppfattat en del i talet om ”kunskapsskolan” och är rädd för att det inte tas upp vad kunskap egentligen är. I mitt tycke är det att kunna lära sig hela livet och att försöka se vem som tillhandahåller ” kunskapen”.

Är mycket skeptisk till att så mycket pengar går till upprustning av försvaret samtidigt som det vi förr ansåg vara välfärd urholkas.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år har mina barnbarn tagit över. Jag hoppas att de har fått uppleva en del optimism och glädje på vägen dit. En positiv utveckling vore t ex : att alla känner sitt värde i samhället, att empati och medkänsla med alla levande varelser fortfarande är viktigt, att man har avslöjat onda människor som inte bör sitta vid makten, att trångsynthet och okunskap bekämpas och att kampen mot intolerans alltid är aktiv.

Jag hoppas att den tekniska utvecklingen när det gäller sånt som begränsar klimatförändringarna inte bromsas pga krig eller diktatorer.

Största oron känner jag för att mina barn och barnbarn kan få uppleva krig i Sverige.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150 år önskar jag att religiösa rörelser, alltså organiserad religion, kommer att beskrivas som det absurda hokuspokus som det är. Däremot är en större andlighet hos människor säkert av godo. Det viktiga skulle då vara att alla verkligen tänker på sin egen roll i tillvaron i förhållande till alla andra levande varelser. Det kommer både bra ekosystem och människors välmående att gynnas av.

Om utvecklingen har rullat på så har nog den tekniska fått en lite annan inriktning. Förhoppningsvis är det hållbar livsmedelsproduktion och upptäckter/ uppfinningar som minskar mänskligt lidande som ligger i fokus. Jag tror att det har skett riktigt stora folkvandringar om 150 år. När områden på jorden av olika anledningar inte är beboeliga längre kommer begreppet globalisering verkligen att bli en realitet.

Vi i Norden kommer att vara invånare på Tellus.

Publicerat

24 april 2024

Berättat av

Mona

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00713

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!