Vår framtid

  • Torsten Berglund

Berättat av Monika Sundström

Kvinna. Född 27 september 1957. Pensionär. Kramfors.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag växte upp i Farsta i södra Stockholm och flyttade , som görnavågare, till gården Rogsta i Ådalen 1982. Där fick jag tre barn och arbetade i över trettio år som lärare på Hola folkhögskola. Nu är jag pensionär och har sex barnbarn, varav fyra bor i Näsåker i övre Ådalen.

Jag inser att få människor i historien eller världen har det så bra som jag. Jag har allt jag behöver materiellt, nära kontakt med släkt och vänner, generellt sett en fantastisk sjukvård. Det jag saknar är framtidstro och hopp för världen.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Vår tid i västvärlden präglas av överkonsumtion, rovdrift på naturen och artificiella nöjen.

Relativ demokrati, hittills fred och delvis god sjukvård är positivt.

Främst vill jag ändra det som är ohållbart: klimatnödläget, hotet mot biologiska mångfalden etc. Vi måste sluta göra en massa saker; shoppa, flyga, överkonsumera. Även andra sätt att utvinna energi än fosilbränslen, hotar vår framtid. Termodynamikens lagar är inte förhandlingsbara. All ”produktion” är bara ett nedbrytande av resurser.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att det fortfarande går att bedriva lantbruk (i Ådalen); Att inte Golfströmmen börjat komma i olag eller att marken förgiftats av radioaktivt nedfall. Jag hoppas också att krigshetsarna ( allt från vår nuvarande regering till diktatoerer) fått stå tillbaka för ett folkligt fredsarbete.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Tyvärr är inte VILL och TROR samma sak.

Jag VILL att människorna kan leva ett gott liv utan hög resursförbrukning. Att fokus är på glädje i gemenskap, hållbarhet och kultur.

Jag TROR tyvärr att människorna kommer att leva i elände. Krig, resursutarmning, odemokrati, förgiftning, klimatkatastrof, ojämlikhet mm kommer att göra slut på vår civilisation, kanske inte redan år 2173 men riktningen är klar redan nu, 2024.

Publicerat

24 april 2024

Berättat av

Monika Sundström

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00721

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!