Vår framtid

Berättat av Naiv dåre

Könstillhörighet: annat.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag lever bra; ensamstående 56årig dam med katt i +90kvm bostadsrättslägenhet i 1950-tals hus. Är Särbo med rar jämngammal man jag träffade för 4år sedan. Har två utflugna barn. Ena sonen studerar till civilingenjör och den andra fightar dåligt psykiskt mående och substansproblem. Jag har ett relativt välbetalt jobb som känns meningsfullt.

På pappret är det mesta bra, men omvärldens krig (Rysslands invassion av Ukraina, Israels blixtkrig med Hamas medans oskyldiga Palestinier kommer i kläm och mördas, krig, svält i nord östra Afrika mm mm) konflikter och sonens mående gör framtiden kolmörk. Kommer knappt upp ur sängen på morgonen. Hur ska allt sluta..?

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Klyftorna mellan de som har mest och samhällets fattigaste och svagaste ökar. Politikerna spelar ut marginaliserade grupper mot varandra. Jag har alltid röstat höger, men känner allt mer avsmak mot de som göder sig själva och sina vänner. De politiker som sitter med i styrelser för bolag som får bidrag från samhället tex skolkoncerner. De som skriker om mer våldsresurser till polis och rättssamhälle medans de skär ner på förebyggande insatser på skola och förorters infrastruktur. Samtidigt som delar av allmänheten lyxkonsumerar droger, vars handel placerar unga tonåringar i kriminella drogkartellers händer. Våldet i samhället göds av allmänhetens dåliga val. Är så less.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30år? Man vet inte om man lever om 2år. Samhället har lagt om kurs helt. Politikerna har slutat kasta paj på varandra och har tillsammans beslutat långsiktigt satsa på framtidenssamhälle: långsiktiga miljömål sätts i verket tillsammans med andra länder. Samhället byggs om för att förebygga klyftor, segregation, utanförskap och våld. Det är inte längre fint att sko sig själv och sina likar utan altruism blir det högst önskade beteendet. Att göra gott blir fint och högstatus. Att värna om de svagaste blir politikernas prio ett. Människor ska känna sig fria, delaktiga, ansvariga och viktiga. Slut med kortsiktiga roffande eller slöseri med skattebetalarnas pengar. Myndighetsanställda slutar se statskassan som en kran för onödig administration istället för att lägga resurserna kostnadseffektivt på myndighetens verkliga verksamhet.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Om 150år har vi blivit ännu mer högstående och lever för att hjälpa andra.

Publicerat

1 november 2023

Berättat av

Naiv dåre

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00595

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 760 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 760 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!