Vår framtid

Berättat av Nike

Kvinna. Född 8 mars 1990. Studerar. Västervik.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag har ändrat mitt sätt att leva. Och jag vill ändra det ännu mer, men först ska jag berätta hur jag tog mig hit till där jag är nu. Jag bor i ett minihus på hjul. Innan hyrde jag en liten gård ute på landet. Hyran var ganska hög, jag var skuldsatt från ett tidigare eget företag. Tidigare hade jag bränt ut mig och jag kunde inte jobba heltid. Min sambo upplevde stor press och vi båda hade det tufft. Ångesten över vår dåliga ekonomi varvades med ångest över miljö och klimat. Vi kände båda två att livet inte ska levas så som vi hittills gjort. Vi ville ha mer fritid, mindre oro och göra mindre klimatavtryck. Så vi startde vårt minihus projekt och idag lever vi väldigt billigt. Båda studerar. Planen är att inte behöva jobba heltid för att kunna leva. Vårt lilla hus gör av med en bråkdel av den ström som vi tidigare gjort av med. Vatten hämtas i dunkar, och därför är vi väldigt sparsamma med det också. Vårt lilla liv är en piss i havet men vi tror att fler vill ha det såhär och det är kul om man kan inspirera någon. Det känns bra att kunna göra något för det man tror på. Fortfarande ser jag på miljöförstöring så som skogsbruket med fasa. Jag vet inte vad som krävs för att vi ska kunna rädda våra gamla skogar. Vi reser sällan, köper väldigt sällan nya saker (de får inte plats). Böcker har jag dock en svaghet för.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det är med sorg jag ser på mänskligheten. Ibland hatar jag den, men kanske bara för att jag älskar den. Vi beter oss så dumt. Klassklyftorna växer, sjätte massutrotningen i horisonten (kanske redan börjat?) skogen huggs ner, välfärden blir sämre och stressen ökar. Vi har inte tid att leva. Inte råd att stanna upp. Det maler på, allt snabbare. Tekniken kommer lösa allt, tror vissa. När vi har möjligheten att ha en fantastisk välfärd, med bra lärare, lättillgänglig kunskap, duktiga läkare och sköterskor, så väljer vi att fokusera på budget. Att hålla budget och kunna skära ner i verksamhet är det högsta goda. Kommunen som går med högst vinst vinner. Privatiseringen mjölkar hela mänskligheten. Allt ska tjänas pengar på. Det ska kosta att leva.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag önskar att vi kunde omvärdera och lära om. Att livet är mer än kneget och karriären. Det låter kanske flummigt, men jag vill se mer medmänsklighet och gemenskap. Att vi slutar producera efter vinst, och börjar producera efter behov. Kvalitet över kvantitet. Jag vill se en välmående välfärd där det finns tillräckligt många lärare, läkare, sköterskor och vårdgivare. Ingen mer stress på jobbet, för vinstens skull.

Jag vill se gamla bevarade skogar. Jag vill se skogar som brukas på ett skonsamt sätt. Där hänsyn tas till vår livsmiljö. Jag vill se skäliga hyror.

Att leva idag, som student eller låginkomsttagare känns som ett straff.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att det kanske har utkämpats några krig här då. Det kommer att komma otroligt många klimatflyktingar hit antagligen, och världen kommer att vara otroligt orolig och instabil. Om nuvarande trend fortsätter så är skogarna borta sedan många år tillbaka, och kvar står virkesplantager. Kanske lider stora delar av världen av vattenbrist, men inte vi. Vatten är hårdvaluta.

Kanske har man kunnat bota cancer, men antibiotikaresistens kan vara ett problem.

Klasskillnaderna kan vara större än någonsin, med många arbetslösa och i utanförskap.

Jag vill såklart att vi ska vända trenden innan. Men jag ser inte hur vi ska kunna göra det inom kapitalismens gränser. Medel rör sig bara dit medel kan tjänas.

Publicerat

13 maj 2023

Berättat av

Nike

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00400

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!