Vår framtid

Berättat av Noel Sjöberg

Man. Född 8 januari 2002. Arkitekturstudent vid Kungliga Tekniska Högskolan. Alby, Botkyrka Kommun, Stockhoms Län, Sverige.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det fina med att bo i Botkyrka är närheten till naturen, gemenskapen och att det ändå är nära in till staden. Men det är fattigt och segregerat här, och fattigdom och segregation göder kriminalitet. Jag önskar att vi hade bättre resurser för att bekämpa detta i roten, istället för ständig övervakning av kameror och polis. Känner mig snarare mer otrygg av detta.

Jag äter numera nästintill bara vegetariskt, och det funkar bra. Är inte vegetarian själv men min rumskamrat och bästa vän är det, så det är inte ofta som jag får tillfälle till att äta kött. Det vore trevligt om vegetariska alternativ var billigare dock, som det ser ut nu blir det mestadels bönor och ägg, för vi har inte alltid råd med annat.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att det är väldigt bra att Stockholm har en såpass utbredd lokaltrafik, det är bra att man kan pendla ändå från till exempel Södertälje in till stan. Däremot hade jag velat att den skulle vara avgiftsfri. Jag testade en gång att skippa SL-kortet när jag var arbetslös för att hålla nere mina kostnader och insåg mycket snabbt hur fastlåst och isolerad jag blev. Man ska kunna förflytta sig på ett grönt sätt utan att behöva oroa sig över pengar. Att det snart kostar 1020kr per månad, speciellt med de problem som vi ser just nu, är skamligt.

Jag oroar mig mycket över den politik som den nu ett år gamla högerregeringen, med stöd av Sverigedemokraterna, för. Enligt mig inskränker den på många demokratiska rättigheter. Jag vill inte leva i ett samhälle där vi inte behandlar alla, oavsett hudfärg, sexualitet, könsidentitet eller medborgarskap lika. Att polisen kan lyssna av vem som helst utan brottsmisstanke, genomsöka vem som helst om de råkar vistas i ”fel område”, och att politikerna vill tvinga flyktingar att låsas till ett enda ställe tills de fått uppehållstillstånd eller utvisas tycker jag är hemskt.

Att de dessutom lagt ner miljödepartementet är skandal så som världen ser ut idag. När det behövs som mest.

Det är inte mycket som jag tycker fungerar särskilt bra i nuläget. Världsläget är skrämmande även det.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att vi kan vända på den här utveckligen och få en värld som strävar mot jämlikhet, för alla människor. I detta ingår klimatet, men även rättigheter för alla typer av minoritetsgrupper med mer.

Jag hoppas att sjukvården inte har köer som sträcker sig flera månader i till exempel psykiatrin.

Jag hoppas att människor inte längre tvingas jobba så mycket, och ändå har bra och levnadskraftiga löner, för alla i samhället.

Jag hoppas att vi alla kan respektera varandra mer, och jobba tillsammans för en värld som är för alla, inte bara de få priviligierade.

Som arkitekturstudent hoppas jag även på bättre bostäder, som är smartare planerade och att vi kan hitta en bra mellanpunkt gällande bostädernas storlekar. Det är ohållbart små lägenheter som vi ser idag, men de bör heller inte vara för stora för klimatets skull.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag hoppas att klimatkatastrofen inte blev verklighet.

Jag hoppas att vi äntligen kan fått bukt med hungern, och världsfattigdomen.

Jag hoppas att skillnaden mellan den lägst betalda och företagens CEOs inte längre är enorma.

Jag hoppas, även om jag inte vågar tro på, världsfred.

Publicerat

24 oktober 2023

Berättat av

Noel Sjöberg

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00591

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 779 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 779 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!