Vår framtid

Berättat av Oliver Warelius

Man. Född 26 oktober 1996. Historiker. Ekenäs.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

En målsättning för mig är att leva hållbart på olika vis. Att helst köpa använda böcker, kläder, elektronik och dylikt, helst köpa närproducerad mat (så långt plånboken det tillåter) och att föredra cykel och tåg framom bil. Tror att jag lyckats någorlunda bra med detta under de senaste åren.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Att exempelvis den finska staten rejält slopat utbildningsväsendets medel i landet är högst oroväckande. Samtidigt grubblar politiker över varför Finlands rankning i kunskapsutvärderingar sjunker år efter år.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill se humana och hållbara levnadssätt öppnas upp för den gemene nordbon. Fyra dagars arbetsveckor, minskade klasskillnader, förmåner för barnfamiljer, de facto fungerande äldreomsorg och sjukvård, levnadsmiljöer med grönska och anständig arkitektur…

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Realistiskt tänkt vore min 30-årsvision mycket mer passlig här – men inte så dumt att vara optimist heller.

Publicerat

5 februari 2024

Berättat av

Oliver Warelius

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00667

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!