Vår framtid

Berättat av R

Kvinna. Född 12 april 2001. Student. Linköping.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Just nu är jag student och bor i en lägenhet. Min dröm är att bo mer lantligt och närmare naturen, helst med en egen trädgård. Dock har jag tur då mitt bostadsområde ligger i närheten av skogsområden där man kan gå promenader och se djur. Jag skulle vilja att det fanns mer klimatsmart och icke-överprocessad mat som var enkel att laga eller till och med bara värma på. Som student är man ju ofta lat och pank och vill därför ha enkel och billig mat vilket ofta inte är så nyttigt varken för en själv eller klimatet. Sen ligger väl ansvaret mycket på mig egentligen att faktiskt ta tag i matlagningen. Någonting som jag har ändrat på de senaste åren är att jag har börjat köpa mycket mer second hand. Jag försöker ta miljövänliga beslut och har man väl börjat försöka så är det ganska lätt.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att det går utför på väldigt många plan. Det finns ju knappt någon aspekt i samhället som faktiskt går åt rätt håll. Vi förstör miljön mer och mer. Vi har förlorat våran koppling till naturen och lever av den istället för med och i den. Allting är digitalt och alla är isolerade. Nästan varenda människa man möter mår psykiskt dåligt. Ingen är ute och rör på sig. Sjukvården går inte ihop med de växande köerna. Pengar läggs på fel saker. Små lokala skolor och lanthandlar läggs ner och människorna i små samhällen tvingas till de större. Alla länder blir mer och mer nationalistiska och hatet mot andra ökar. Tredje världskriget knackar i princip på dörren. Vi överkonsumerar som bara den.

Med det sagt så finns det väl såklart saker som går bra med. Miljöfrågan lyfts ju mer och mer och förhoppningsvis så kommer världen snart att börja ta den på allvar. Löser man klimatkrisen så kommer det få som följd att andra problem löser sig själva med. Sen så sker det ju även framsteg inom forskning på botemedel på olika sjukdomar vilket självklart är bra. Men det känns svårt att komma på saker som fungerar bra då jag känner att vi lever i ganska mörka tider.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Om 30 år hoppas jag att världen har fått en positiv vändning och att det har gjorts förändringar som leder samhället i rätt riktning. Att man har insett att man inte ska jobba mot naturen utan med den. Jag tycker det är viktigt för alla slags bostadsområden oavsett om det är lägenheter centralt eller villaområden, att det finns nära tillgång till naturen. Särskilt för de som bor i lägenheter och inte har en egen trädgård. Barn behöver kunna vara ute och använda sig av det som finns i det vilda till att skapa olika lekar osv med hjälp av sin egen fantasi och för att inte redan från ung ålder bli mobilberoende och stillasittande. Så förhoppningsvis finns det mera grönytor i städer och att intresset för att vara utomhus går upp. Kanske även att människor odlar mer grönsaker och liknande själva eller att man oavsett handlar mer lokala varor. Jag önskar även att konsumtionen av textilier och prylar minskar rejält, men framför allt att saker som skapas nya faktiskt görs för att hålla och inte bara för att snart slängas. Man borde få upp intresset mer för hantverk av olika slag så att man kan laga och återanvända sina redan inköpta grejer. Migration pga miljöförändringar kommer att öka väldigt mycket så jag hoppas att andra länder kommer att vilja/kunna ta emot de människor som tvingats flytta och att man är väl förberedda på det.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att världen kommer att ha genomgått stora katastrofer som i sin tur tvingat, förhoppningsvis bra, förändringar att ske. Tekniken kommer på gott och ont att ha blivit ännu mer avancerad och jag hoppas att det används till något bra och inte missbrukas av maktinnehavare och dumma människor. Förhoppningsvis har vi återgått mer till våra rötter och lever i samklang med naturen och andra människor. Vi har lärt oss konsekvenserna av våra nutida beteenden och istället valt att göra saker som gynnar världen. Jag hoppas att mer pengar och engagemang har lagts på att hålla liv i landsbygden och små samhällen. Att de får ha kvar sina mindre skolor och butiker som gör att den lokala befolkningen får en bättre sammanhållning. Jag önskar att man uppfunnit mer hållbar energiförsörjning och minskat mängden nyproducerade och artificiellt producerade prylar. Att mer mat och råvaror produceras i lokalt och inte i andra länder som sedan måste importeras. Även om det verkar nästan omöjligt nu så hoppas jag att människor lever mer i nuet och den verkliga världen och inte lever digitalt som vi gör nu. Att man faktiskt möts och pratar på riktigt och att det inte längre är ett samhälle där människor får ångest av tanken på att behöva prata med någon i telefonen. Jag vill även tro att dessa förändringar med hjälp av många andra kommer att göra att människor mår psykiskt bättre och där av känner mer livslust och hopp inför framtiden.

Förhoppningsvis kan Nordiska museet fira 300 år med en utställning om hur människorna kämpade och lyckades ta tag i klimatet och rädda våran planet.

Publicerat

16 september 2023

Berättat av

R

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00548

Andras önskningar om framtiden

Gör som 763 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 763 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!