Vår framtid

  • Självbild (Rizah Sheqiri)

  • Rizah Sheqiri

  • Rizah Sheqiri

  • Albin Sheqiri

  • Rizah Sheqiri

  • Rizah Sheqiri

  • Rizah Sheqiri

  • Rizah Sheqiri (självbild)

  • Rizah Sheqiri

Berättat av Rizah Sheqiri

Man. Född 12 januari 1961. Lärare och författare. Uddevalla.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Hopp

finns det hopp

Skrivet av

Rizah Sheqiri

/Inledning/

Jag har förlorat hoppet

där bortom någonstans

går det vilse

nu för tiden

Följ med mig

och hjälp mig

att leta

efter hoppet

För utan hopp

är jag ingen

Jag har ingenting

jag är ingenting

Rizah Sheqiri

1.

De senaste dagarna har jag varit nere. Allt det dåliga som pågår i världen har påverkat mitt mående, men jag tror inte att det bara har påverkat mig utan även er alla medmänniskor.

Det är kris överallt, framför allt är det kris i människans tankar, men även i våra medmänniskors handlingar just mot sig själva, mot andra människor och mot mänskligheten…

Det här läget har fått mig att reflektera. Dessa dåliga tankar flög in i mina tankar och oroade alla mina andra tankar.

Det gamla latinska ordspråket Homo homini lupus – Människan är människans varg (som enligt Wikipedia: https://sv.wikipedia.org/wiki/Homo_homini_lupus, ungefärligt kan översätts till ”Den ena människan är som en varg mot den andra”. Ordspråket syftar på människors förmåga att likt vargar bete sig hänsynslöst och omänskligt mot varandra, och det citeras ofta när man hänvisar till människans själviska och våldsamma tendenser). Det här ordspråket tog över mina tankar och som ett mörkt, tungt, svart moln täckte det över mitt hopp, solens strålar och omvandlade mina tankar till kolsvart natt utan ett enda ljus någonstans: Mina tankar var påverkade men även min kropp, jag kände sorg och smärta som högg mitt samvete som vassa knivar.

Alla dessa eländen, krig, makt, dödande, våld, missbruk, sorg, problem, kriser, oroligheter, mobbning, eksploatning, utnyttjande, plundrande, misshandlande som mänskligheten som våra medmänniskor upplever i dag i vår värld kommer från mänskliga faktorer, från våra medmänniskor, från andra människor.

Ja.

Det är människor som krigar mot människor. Det är människor som dödar eller dödas av människor. Det är människor som förtrycker människor. Det är människor som utnyttjar människor. Det är människor som våldtar människor. Det är människor som använder våld mot människor. Det är människor som mobbar människor. Det är människor som exploaterar människor. Det är människor som misshandlar människor. Det är människor som härskar över människor. Det är människor som plogar människor. Det är människor som är elaka mot människor…

Ja, det är människor som orsakar sorg och lidande mot människor… öppet eller i smyg, direkt eller indirekt, fysiskt eller psykiskt.

Ofta säger man att livet är orättvist, som en form av banal förklaring på allt elände. Men nej, livet är inte orättvist, det är människan som gör allt det orättvisa mot människan som är orättvis!… Och jag undrar bara om människor skulle ha haft som tanke att hjälpa sig själva och sina medmänniskorna och mänskligheten istället…

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

2.

Tänk just nu medan du läser dessa rader och tänker kring mina tankar, hur många människor som på ett eller annat sätt lider på grund av något som en annan människa gjort… Det är svårt att tänka kring för att det är så mycket elände och det finns överallt i världen på ett eller annat sätt…

Tänk bara om människan kunde sluta vara så elak mot människan och mänskligheten…

Tänk hur lite bekymmer, smärtor och elände vi hade haft då?! Tänk vad mycket bättre och vad mycket mer roligt vi skulle kunna ha ihop?!

Men tyvärr fortsätter människan att vara den största ondskan och skapa den största ondskan mot sig själva och mot andra mot andra människor, mot vår medmänsklighet och mot vår värld.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

3.

Tillsammans hoppas jag att vi ska hitta hoppet för att hoppas. Att hoppas att även i all detta onda mänskliga kaos kan det komma nya människor med godhet mot människan, mot djur, mot växter och natur i vår vackra värld. Åh… Vår värld, mer än någonting annat, saknar nya människan med nya tankar, människan med godhet, med mänsklig godhet för sig själv, för livet, för de som lever idag och nu och för allt som komma skall efter oss.

Jag ställer en fråga rakt på sak till dig människa, till er människor och medmänniskor som gör mänskligheten mänsklig: finns det hopp om goda tider med goda människor, goda tider med goda medmänniskor som kan göra världen god och mänsklig!?

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

4.

Jag tror att det finns hopp…

Jag hoppas att en ny människa ska komma.

För vi vet att nästan all ondska kommer från människor och därför håller jag fast vid hoppet om nya människor som tänker goda tankar och som ska göra goda handlingar för hela medmänskligheten.

Så länge jag andas, hoppas jag! Som ett italienskt ordspråk säger; hoppet är det sista som lämnar människan.

Jag tror att hoppets sol kommer att stiga…

Ja.

Även ett svensk ordspråk bekräftar det: Så länge det finns liv, finns det hopp.

Och jag håller med.

/Avslutning/

Jag önskar framförallt och innerligt hoppas att år 2173 det nya människan ska komma i Sverige, i Norden och överallt i hela jorden. Harmoni, fred och frihet ska härska överallt i jorden bland och mellan alla levande människor, djur, växter på vår vackra natur i våran gemensamma jord.

Och

Alla dessa eländen, krig, makt, dödande, våld, missbruk, sorg, problem, kriser, oroligheter, mobbning, eksploatning, utnyttjande, plundrande, misshandlande kommer att vara en svart kapitel i mänsklighetens förflutna historia.

Ja.

Det ska komma nya människor; människor som ska kriga inte mer mot människor, människor som ska döda inte eller som ska dödas inte av människor, människor som ska förtryckas eller som ska inte förtrycka människor, människor som ska utnyttja inte människor, människor som ska våldta inte människor, människor som ska exploatera inte människor, människor som ska misshandla inte människor, människor som ska härska inte över människor, människor som ska ploga inte människor, människor som ska vara inte elaka mot människor…

Ja.

Det ska komma nya människor; människor som ska orsaka inte sorg och lidande mot människor… öppet eller i smyg, direkt eller indirekt, fysiskt eller psykiskt.

Och livet ska vara inte orättvist, för att människor de nya människorna ska vara rättvisa!…

De nya människornas kommer att ha som livets mål att hjälpa sig själva, sina medmänniskor, mänskligheten, alla levande och allting anat i vår vackra världs natur.

Ja.

Det fins hopp och jag hoppas!

P.s

Om allt det blir så år 2173 kom och bekräfta detta till mig i min grav med en blomma.

Då jag ska villa i fred på riktigt och min önsknings och mitt hopps glädje kommer att bli evigt.

Ja.

Jag hoppas…

Rizah Sheqiri

Publicerat

21 maj 2023

Berättat av

Rizah Sheqiri

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00429

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!