Vår framtid

Berättat av Robin

Man. Född 1 juli 1989. Kock. Haninge.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag personligen lever ett ganska bra liv och är tacksam för det. Har en lägenhet som jag trivs att bo i, ett arbete som jag tycker om, är relativt frisk och har många vänner och en fin familj.

Jag gör mitt yttersta för att vara en god samhällsmedborgare och för att skona naturen och klimatet till våra efterkommande; jag har inga barn, åker kollektivt så ofta jag kan, äter vegetariskt och är en jävel på att källsortera, men jag är så less på att trots det ständigt gå runt och känna skam och skuld för att jag finns till och belastar jorden med min existens, så för några år sedan så bestämde jag mig faktiskt för att sluta känna klimatångest en gång för alla. I slutändan är det ingen som kommer att tacka mig ändå för att jag går runt med dåligt samvete för vad vi människor ställer till med. Det händer ibland att jag ”unnar mig” att flyga utomlands på semester till sol och värme och den ”lyxen” tänker jag minsann fortsätta med för det är en av få saker som skänker mig glädje, och med tanke på hur mycket annat som jag gör avkall på här i livet i klimatet och miljöns namn, så känner jag att jag är värd det för mitt eget välbefinnandes skull.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att vi i Sverige är priviligierade och än så länge har ett hyfsat välfungerande samhälle, även om saker och ting kunde ha varit bättre (och har varit bättre förr om åren ska tilläggas). Tyvärr tror jag att Sveriges glansdagar är förbi och det var länge sedan vår nation kunde stoltsera med att vara ett föregångsland i världen.

Liksom så många andra tycker jag att skola och sjukvård ska prioriteras högt. Förespråkar grön energi och tycker om hållbar och klimatsmart energiförsörjning. Sätter mig dock emot att man lägger ner de fungerande och redan befintliga kärnkraftverken innan det finns stabila alternativ och tycker att vissa politiska beslut i energifrågan är kontraproduktiva ur både ekonomiska och miljömässiga aspekter.

En till grej som jag tycker fungerar dåligt i samhället är integrationen av människor som kommit hit från andra länder med vitt skilda kulturer och traditioner. Jag anser att integrationspolitiken i vårt land är ett stort misslyckande som bidragit till att göra Sverige till ett ännu mer splittrat och otryggt land. Viktigt att poängtera i sammanhanget är att jag inte skyller på enskilda människor som invandrat till Sverige utan på systemet med ansvariga politiker i spetsen. Många av de problem som vi ser nu är resultatet av ansvarslös invandringspolitik och det går inte att blunda för det längre. Det som jag tycker är positivt är att man idag i alla fall vågar tala öppet om dessa saker. Det kunde man inte göra på samma sätt för tio-femton år sedan.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag önskar av hela mitt hjärta, precis som de flesta säkert gör, en fin framtid för både jorden som planet och för alla människor som bor på den. Jag önskar att Sverige om trettio ska vara tryggare än idag och jag vill att människor ska kunna leva tillsammans i harmoni och känna förhoppning inför framtiden.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Det är givetvis svårt att sia om hur världen kommer att se ut år 2173. Min förhoppning är ju som alltid att saker och ting kommer att bli bättre. Att människor då ska leva i en harmonisk värld fri från sjukdomar, krig och miljöförstöring. Dock ser den krasse realisten i mig inte det här som ett särskilt trovärdigt scenario, tyvärr. Ser man tillbaka historiskt så känns det som om allting bara upprepar sig om och om igen. Mänskligheten är ett konstigt släkte som aldrig verkar kunna lära sig av sina misstag. Även om jag vill tro gott om de allra flesta människor, så kommer det alltid att finnas en klick av oss som består av onda, egoistiska individer med makt och pengar som förstör för alla andra.

I bästa fall tror jag att världen år 2173 kommer att se ut ungefär som idag, men i värsta fall tror jag att ingenting kommer att vara sig likt och det är dessvärre i så fall inte i någon positiv bemärkelse. Jag befarar i ärlighetens namn att mänskligheten och vårt moderna samhälle inom 150 år kommer att genomgå en radikal förändring av någon slag. På vilket sätt är svårt att säga, men jag tror tyvärr att det kommer att ske någon form av kollaps till slut och den kommer att bli så omstörtande och påverka hela vårt samhällssystem. Sedan om det sker genom ett världsomfattande krig med kärnvapen och dylikt eller om AI tar över med allt vad det skulle kunna innebära, det kan jag bara spekulera i. Jag hoppas hur som helst att jag i alla fall inte kommer att vara vid liv vid den tidpunkten när det väl sker.

Publicerat

3 december 2023

Berättat av

Robin

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00648

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!