Vår framtid

  • En vän

Berättat av Sahar Almashta

Kvinna. Född 18 november 1960. Arkitekt och egen företagare. Stockholm.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Det som de flesta människor på jorden kanske önskar mera av, är fred och kärlek! Det är alldeles för många pågående krig på vårt lilla jordklot. Att läsa och höra om det påverkar vårt mående och även hopp på framtiden.

En annan sak som jag tänker på är att IT har tagit för mycket plats i våra liv och därmed blir vi båda styrda och sårbara. Man längtar efter att möta en människa och inte en maskin när man gör sina ärenden.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag kom till Sverige 1989 och man började läsa och höra om vissa samhällsproblem som bör åtgärdas, men som har blivit mycket värre nu efter flera decennier. Det gäller dem viktigaste frågor i vartenda samhälle, skolfrågor, sjukvård, äldre omsorg, bostadsfrågor mm. Migrations- och integrationsfrågor är minst lika viktiga.

Alla områden har vi misslyckats med, tyvärr. Det är sorgligt och skrämmande att många människor har tappat förtroendet för våra politiker, som ledde Sverige till det vi upplever idag.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag vill så gärna att ingen behöver vara rädd för sitt, sina barns och barnbarns liv. Jag vill ha ett lugnare Sverige som på riktigt jobbar för en bättre framtid. Jag vill att våra barn och barnbarn lär mera i skolan så att de kan vara stolta och jämlika exempelvis med finska barn som går i världens bästa skolor. Det gör ont att vi har blivit sämre, ibland ”sämst i klassen” utan att kavla ärmarna och planera för en bra framtid för Sverige istället för att (låtsas lösa alla problem via utredningar som inte leder någonstans).

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror tyvärr att AI kommer att styra ganska mycket i världen, inte minst i Sverige. Vi har tendens att överdriva med det vi satsar på jämfört med många andra länder. Vi har låtit digitalisera allting i vårt samhälle. För mycket och för fort. Vi har inte låtit att ha nyanser i denna utveckling.

Publicerat

24 april 2024

Berättat av

Sahar Almashta

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00707

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!