Vår framtid

Berättat av Sanna Johansson

Kvinna. Född 11 mars 2003. Student. Tjörn.

Om du tänker på hur du lever i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att jag har ett väldigt bra liv, jag har mat för dagen, tak över huvudet och en fantastisk skola att gå på. Folkhögskolan har varit min räddning när det kommer till min utbildning. Att betygssystemet är annorlunda, att man ses mer som en deltagare i något större gemensamt än en elev i en skolbänk. Jag är glad över att man får cred för sin närvaro, sitt vänliga beteende och hur folkbildad man är.

Jag skulle vilja förändra min klimatpåverkan, köpa mer närproducerat, använda mig mindre av min bil, men jag tycker det är svårt när man dels bor på landsbygden och kollektivtrafiken är dålig. För en student att köpa närproducerat är väldigt dyrt så oavsett hur mycket jag vill måste jag tänka på att få mitt liv att hållas igång också.

När du funderar på hur livet i Sverige, Norden och världen ser ut i dag, vad tycker du fungerar bra och vad skulle du vilja förändra?

Jag tycker att utbildningen är bra, att vi har vår så viktiga skolplikt och hjälper föräldrar som behöver stöd med sina barn. Jag tycker det är bra att vi har en öppen undervisning där alla religioner lärs ut, där alla politiska sidor lärs ut och att vi alla har den fria viljan att tro och tycka vad vi vill.

Hur vill du att Sverige, Norden och världen ser ut om 30 år? Och hur vill du att ditt eget liv eller efterkommande generationers ser ut?

Jag hoppas att vår jord finns kvar, att folk i världen kommer kunna äta sig mätta för dagen, oavsett vart man bor. Att alla får gå i skola och ha tillgång till sjukvården man behöver, men jag tror inte det kommer hända. Man kan önska sig en bättre värld, men den känns ganska osannolik nu.

Jag har ganska lite hopp om framtiden, dels för vår jord, men även för Sverige. Vi ser redan nu hur otryggheten i landet som varit så tryggt innan ökar, och jag tror inte det kommer bli bättre.

Jag är rädd för AI. Jag är rädd för att folk kommer förlora sina jobb, för att teknologin går så snabbt och för att AIn inte har några restriktioner eller begränsningar.

Hur vill och tror du att livet i Sverige, Norden och världen ser ut om 150 år?

Jag tror att många delar av jorden kommer vara borta och ställen som nu är bebodda kommer vara ödelagda på grund av klimatförändringarna. Mina förhoppningar är att vi kommer kunna rädda vår planet och alla som bor på den innan dess.

Jag hoppas även att människor kommer kunna få lika möjligheter oavsett vilket kön man är, vilken etnicitet man har, vilken religion man har och allt annat som egentligen inte spelar någon roll på människans lika värde.

Publicerat

6 september 2023

Berättat av

Sanna Johansson

Licens

CC BY

Arkivkod

M17/00528

Berättelsens position

Se alla berättelser på karta
Travelers’ Map is loading…
If you see this after your page is loaded completely, leafletJS files are missing.

Andras önskningar om framtiden

Gör som 778 andra – dela din berättelse!

Var med i det nordiska samtalet om framtiden. 778 personer har redan bidragit. Vad vill du? Hur ser du på åren vi har framför oss?

Skicka in din berättelse!